Днес е Международният ден на Олимпизма. Всяка година на този ден светът празнува зараждането на светлата искра на съвременните олимпийски игри. Организираните на тази дата спортни събития носят заряда и духа на Олимпийските ценности и идеали за съвършенство, мир, уважение и честна игра.

Община Враца е организатор на лекоатлетическа щафета за юноши и девойки, която ще се проведе на 24 юни /понеделник/ от 10:00 часа в Спортен комплекс “Христо Ботев”.

В инициативата ще се включат близо 100 младежи от учебни заведения в града, съобщиха организаторите.

23 юни се отбелязва като Международен ден на Олимпизма от януари 1948 г., с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК). 

Древните олимпийски игри са в чест на древногръцкия бог Зевс Олимпийски в светилището Олимпия в Елида, Пелопонес. Провеждат се на всеки четири години, между 6 август и 10 септември, и заемат толкова важно място в историята, че историците от късната античност започват да изчисляват времето по олимпиадите. През 393 г. те се провеждат за последен път, след което император Теодосий I ги обявява за езически и ги забранява. Следващата Олимпиада е проведена в Атина, но вече през 1896 г.

Началото е поставено през 1894 година  френският педагог и историк  Пиер Дьо Кубертен, решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри.

За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри, така както са се провеждали в древността.