Община Русе започва възстановяване на щетите от пожара, който вчера горя в Центъра за подкрепа и личностно развитие – Общежитие за средношколци – Русе. Днес кметът Пенчо Милков отиде лично да се запознае с обстановката в сградата.

Пожарът е възникнал около 15 ч. в една от стаите на третия етаж, като вероятна причина е зарядно устройство, останало в контакта. За щастие, по това време момчетата, които са обитавали стаята, са били на тренировка. Унищожена е изцяло мебелировката й, а санитарното помещение, подовата настилка и дограмата на прозорците са силно обгорени. Пожарът е причинил и спукване на ВиК тръби.  Последвало е наводняване и на долните етажи, което е засегнало подовите настилки на стаите.

В момента засегнатите части на сградата се разчистват и обезопасяват. Предстои да бъде пресметната стойността на нанесените материални щети.

Всички деца, които обитават общежитието, са освободени от училищни занимания и изпратени по домовете им до следващата седмица. Община Русе ще извърши строително – ремонтни дейности, за да може опожарената стая да стане отново годна за обитаване. Ще бъдат направени и количествено – стойностни сметки, за да се определи необходимият бюджет за ремонт на съществуващата материална база на общежитието, която ще включва подмяна на дограмата с нова енергоефективна и смяна на подовите настилки.