За поредна година Община Русе се включва в Европейската седмица на мобилността. Кампанията се провежда от 16 до 22 септември под мотото „Комбинирай и се движи“, а темата е „Пестене на енергия“. Предвидени са редица инициативи, с които да се засили вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност.

Сдружение „Вело - Русе“, „Тумба Сълюшънс“, Сдружение „СпоДари“ и Общинската комисия по безопасност на движението са партньорските организации, които ще осъществят няколко събития, свързани с безопасното придвижване.

В състезанието „Движи се пеша“ ще могат да се включат хора от различни възрасти. Участниците могат да отбележат рекорд за най-много изминати крачки от 00:00 ч. на 16 септември до 23:59 ч. на 22 септември. Регламентът на състезанието можете да намерите тук.

В периода на кампанията ще се проведе състезанието „Трафикът си ти“, организирано от „Тумба Сълюшънс“. То ще отличи прекаралите най-много активни минути в приложението WeRide.Today на територията на град Русе. Повече подробности ще откриете тук.

На 20 септември /сряда/ от 16  до 18 ч. в Парка на младежта в началото на алея „Перистери“ ще се проведат няколко събития като част от кампанията.

Деца от няколко детски градини ще рисуват на тема „Автомобили на бъдещето“, като творбите им ще бъдат представени в деня на присъственото мероприятие.

Възпитаниците на ДГ „Чучулига“ и СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ ще рисуват с тебешир на тема „Пестене природните богатства на планетата, чрез екологичното придвижване и изразходване на човешката ни енергия“.

Ще бъде проведена и викторина с 10 въпроса, свързани с град Русе, безопасното движение и алтернативното придвижване. За правилно отговорилите са предвидени атрактивни награди.