По традиция, датираща от 2007 г. насам, всяка последна събота на месец март милиони хора по целия свят показват своята съпричастност към проблемите на планетата като изгасят светлините в домовете си за един час, за да отбележат „Часът на Земята“ („Earth Hour”).

Целта е да обединим мисли и действия и да подарим 60 минути на планетата, с които да покажем уважението и отговорността си към нея. Защото нашето бъдеще е неразривно свързано с това на Земята и всички нейни екосистеми.

Община Мездра е една от българските общини, които за поредна година ще се присъединят към глобалната екологична инициатива на Международната природозащитна организация WWF, посветена на опазването на нашия общ дом - планетата Земя.

Тази година WWF посвещава „Часът на Земята“ на мисията да възстановим местообитанията, които са дом на ключови за екосистемата диви животни.

За по-малко от един човешки живот сме загубили 69% от дивите животни по света. Днес многообразието от живи създания на планетата и техните местообитания зависят почти изцяло от човека и неговите действия. Всяка секунда по света се изсича гора с размерите на едно футболно игрище. С нея безвъзвратно губим и всички нейни обитатели, както и ползите, които би донесла на хората, ако беше запазена цяла и непокътната.

Как да спрем тази загуба на живот? Как да направим така, че биоразнообразието - сърдечният ритъм на нашата планета - да се възстанови и стабилизира?

Часът на Земята 2023 може да бъде стимул за много повече от изключване на светлините.

Всеки от нас индивидуално може да пази природата. Начинът, по който живеем, е изключително важен - можем да правим по-етични покупки, да консумираме по-малко и по-разумно, да използваме велосипеди за транспорт, да отглеждаме здравословна храна на балкона, на покрива или в градината, да възстановяваме природата там, където живеем, да използваме възобновяеми източници на енергия.

Ти също можеш да станеш част от това като отбележиш заедно с нас най-важния за планетата час и станеш закрилник на дивите животни онлайн https://wwf.bg/zakrilnik

Община Мездра Ви призовава да се включите в „Часът на Земята 2023“ като загасите осветлението в домовете си на 25 март (събота) от 20:30 до 21:30 часа!