С тържество и водосвет беше открита обновената ДГ „Детска Вселена“ във Враца.

  „Реновирането на детската градина не е инвестиция в сграда, а в нашето бъдеще. За последните години успяхме да обновим голяма част от базите на образователните институции в града, като усилията ни в тази посока ще продължат, защото децата на Враца го заслужават. Честит празник!– каза в приветствието си Мария Попова, изпълняващ функциите на кмет на Община Враца.

Заместник-директорът на детската градина Цецка Иванова благодари на ръководството на Община Враца за подкрепата и съдействието при осигуряването на средства за извършването на строително-ремонтните дейности и реновирането на сградата.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Галин. В рамките на тържеството възпитаниците на детското учебно заведение изнесоха музикална-художествена програма.

През последните две години в ДГ „Детска Вселена“ е извършен основен ремонт на покрива на стойност 25 000 лв., осигурени от Община Враца. Със средства от бюджета на детското учебно заведение, с доброволното участие на екипа и родителите са обновени и вътрешните части на градината. След съдействие на общинското ръководство от Министерството на образованието и науката са отпуснати средства за извършване на ремонт на фасадата на детската градина през 2019 г.

В детската градина са въведени мерки за енергийна ефективност - саниране на сградата, поставяне гранитогрес на терасни площи, козирки на входове и тераси, както и монтиране на парапети. Общата цена на изпълнение на обществената поръчка е 101 416.78 лв. /с вкл. ДДС/, а изпълнител на строителните-дейности е „Опал 94“.

В процеса на ремонтните дейности е монтирана и нова мълниезащита на стойност 3 000 лв., като средствата отново са осигурени от Община Враца. Вложената обща сума в обновяване на сградата на детското учебно заведение е близо 150 000 лв.

Детска градина „Детска Вселена“ е създадена през 1970 г. и през 2020 г. ще чества 50-годишен юбилей. През тази учебна година се отглеждат и обучават 100 деца, разпределени в пет групи, от които една е яслена група, съществува и детска група „Мечо Пух“ в село Чирен.

На тържеството присъстваха още Тодор Топалски – управител на фирма „Опал 94“, представители на настоятелството, директори на детски градини в града и родители.