Новата читалищна учебна година бе открита днес с регионален семинар на тема „Читалищата – културни политики и практики“. Организатор на събитието е Регионален експертно-консултантски и информационен център “Читалища“ Пазарджик, домакини са община Лесичово и местното читалище „Отец Паисий“, където се провежда еднодневния семинар.

„Всички жители на нашата област са горди с това, което правите вие – хората, работещи в читалищата. В трудните времена, в които живеем вие имате уникалната задача – да опазите духа на нацията. Това е ваше призвание, задача и отговорност“, каза областният управител Трендафил Величков при откриването на семинара, в който участват читалищни деятели от цялата област. Той отправи специални благодарности и връчи грамоти на групите и съставите от 12 културни институции в региона, които през тази година участваха в XII Национален събор на народното творчество в Копривщица и в националната селекция по системата „Живи човешки съкровища – България 2022“. Те са отличени за приноса им в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Отличени са читалищата в Сърница, Симеоновец, Пещера, Радилово, Величково, Росен, Пищигово, Юнаците, Бъта, Дорково, Стрелча и Костандово.

Заместник кметът на община Лесичово Веселина Милкова приветства участниците в семинара от името на кмета на община инж. Серьожа Лазаров. Радка Енчева-Кочева от РЕКИЦ Пазарджик връчи на областния управител символичния знак на читалищните деятели в областта, с който стартира всяка читалищна учебна година.

Семинарът е със съпътстваща културна програма, част от която е представяне изложбата на картини на Димитър Коприщенов, по повод 94 години от рождението на художника.