Доброволци от Българския младежки червен кръст посетиха държавната институция и разясниха на служителите повече подробности за съвместната кауза на здравното министерство и БЧК в подкрепа на донорството и трансплантацията в страната, която стартира още през 2019 година.

Областният управител Иво Атанасов и заместник областният управител Ани Арутюнян приветстваха инициативата и отбелязаха важността и значението от доброволческия акт на даряване.

     Младежите раздадоха на служителите в администрацията донорски карти, които нямат юридическа и правна стойност, а в случай на доказана мозъчна смърт на притежателите им, оказват единствено волята им да дарят своите органи, като крайното решение се взима от роднините на починалото лице. 

     От всички държави членки на Европейския съюз, България се нарежда на едно от последните места по брой трансплантирани хора на милион души население. По данни за месец октомври 2023 г. у нас 850 българи се нуждаят от трансплантация. Според действащото в България законодателство, всеки човек би могъл да бъде донор на органи след настъпването на категорично доказана мозъчна смърт, освен ако приживе писмено не е декларирал отказ в здравната си книжка.