Националният осигурителен институт ще започне изплащането на пенсиите през октомври чрез пощенските станции на 9 октомври (понеделник) и ще завърши на 20 октомври (петък), съобщиха от пресцентъра на института.

На 3 октомври 2023 г. (вторник) на всички правоимащи лица ще бъдат изплатени паричните обезщетения за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за предходния месец септември.

Датата за изплащане на обезщетенията за безработица през този месец е 16 октомври (понеделник).

darik.bg ви съощби преди дни, че трудовият стаж след пенсиониране води до минимално увеличение на пенсията, а почти всеки трети изобщо не е получил повишение на месечната сума. Това показват данните на Националния осигурителен институт след последното служебно преизчисляване на пенсиите от 1 април тази година. 

От тази дата са били преизчислени 335 932 пенсии, като най-голям е броят на трудовите, при които няма увеличение – 92 234. Причините за това са различни, като липсата на увеличение се дължи най-вече на прекалено малкия допълнително зачетен осигурителен стаж, обясняват експертите от НОИ.

От тези, при които все пак е отчетено нарастване на размера на пенсията, близо 89 000 почти не са го усетили, защото са получили между 1 лв. и 10 лв. отгоре, а само стотинки са взели 4255 възрастни. На 65 765 човека сумата на месец се е повишила с между 10 лв. и 20 лв., а тези, чиито пенсии са нараснали с повече от 20 лв., са едва 36 170 души.

Средно пенсията за стаж и възраст на един работещ пенсионер след преизчислението се е повишила с 13,55 лв., при 10,45 лв. увеличение през миналата година. За тези с инвалидни пенсии нарастването е със 7,29 лв. и е по-малко спрямо това преди година, когато е било над 11 лева.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм