"Кариера за теб" е радио и интернет платформа за споделяне на професионални възможности, търсене и намиране на идеалното работно място, вдъхновение за кариерно развитие, компас за позитивната промяна на работната среда в България, пример за кариерно щастие у нас.

Предаването се излъчва всеки вторник от 19:00 часа на живо по Дарик радио, национален ефир. Водеща на предаването на 18 декември беше Олга Василевска.

Този вторник гости в рубриката "Кариера при нас” бяха Нуша Огнянова и л. арх. Биляна Лесидренска, основатели на компанията за интериорно озеленяване BotanicLab.

*Чуйте цялото интервю в аудио файла.

 

Олга: Днес в студиото имаме не само един гост, а две прекасни млади дами – Биляна Лесидренска и Нуша Огнянова, основатели на Botanic Lab – иновативна компания за интериорно озеленяване. Темите, по които те работят, са свързани с по-продуктивната работна среда, по какъв начин да мотивираме служителите си, как да създадем здравословен климат в работната среда. Всичко това изглежда като доста оптимистичен сценарий на фона на една сериозна тема – тази за качеството на градската среда, в която живеем. Има ли лесен, бърз и красив начин да постигнем мантрата за добра работна среда? Казваме добре дошли на Биляна и Нуша.

Нуша: Здравей, Олга.

Биляна: Здравей.

Олга: Какви са проблемите на работната среда днес?

Нуша: Преди да започнем да се занимаваме с тази тема и с подобряването на работната среда благодарение на растенията, най-вече в градска среда, открихме някои основни предизвикателства, които стоят пред младия човек. Защо да няма в днешно време повече растения около себе си? Основно се въртят нещата около три отговора - няма достатъчно време, достатъчно опит или има лош опит с растенията. Това важи и за работодателите, които се притесняват как биха поддържали растителност в офиса, съмненията за това как тя влияе върху средата и т.н. Другото, което опонира на тези установени от нас проблеми, е този проблем със замърсения възхдух, който дишаме. Много малко хора са се замисляли какво е качеството на въздуха в затворените пространства. Както ти сподели малко по-рано, да, могат да бъдат до пет пъти по-замърсени. Ние се опитваме да покажем, че растенията са най-лесният и красив начин да подобрим средата с техните естествени качества - да прочистват от токсини, да поглъщат вредната електромагнитна енергия от офисната техника например, да повишават влажността. Днес, в съвременния офис, влажността е с много ниски нива и това влияе на нашата продуктивност, на психофизиката ни, въобще на начина по който се чувстваме, а той трябва да бъде все по-уютен, защото прекарваме много време в офиса.

 

Следете предаването „Кариера за теб“ на неговата уеб страница, Facebook и LinkedIn с #кариеразатеб.