С тържествен концерт НУИ „Панайот Пипков“ - Плевен ще отбележи своя патронен празник.

Концертът ще се състои тази вечер 21-ви ноември, от 19:00 часа в зала „Емил Димитров“ на НЧ „Съгласие-1869“ -  Плевен. В него участие ще вземат възпитаници и преподаватели на училището.

Историята на плевенското Средно музикално училище започва със заповедта за неговото откриване – № I-1433 от 15 април 1960 г., а на 15 септември то отваря врати за своя първи випуск. Година по-късно то приема името на един от апостолите на българската музикална култура Панайот Пипков.

Новата самостоятелна сграда, по проект на арх. Пантелей Панов, се открива на 23 ноември 1968 г. В училището се изучават класически инструменти, акордеон, а от 1966-та и българските народни инструменти кавал, гайда, гъдулка и тамбура.

През  1987 г. се открива специалността народно пеене и от 2002 г. народни танци. Със заповед от 20 септември 2004 г. на министъра на Министерството на образованието и науката СМУ “Панайот Пипков” получава статут на Национално училище по изкуствата. Година по-късно се въвежда изучаването на изобразително изкуство – живопис, скулптура, графика.

От 2014 година се изучава специалността “Поп и джаз пеене”, а от следващата учебна година и специалността “Актьорско майсторство – драматичен театър”.

Пръв директор на Плевенското музикално училище е Иван Свиларов, от 1961 г. в продължение на 34 години на ръководния пост е Божко Шойков, а от 1995 г. – Жечка Димитрова.

От ноември 2029 г., след спечелен конкурс директор на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен е Румен Тодоров.

Екипът на Дарик поздравява за празника всички бивши и настоящи възпитаници и преподаватели на НУИ "Панайот Пипков", както и цялото ръководство на училището!