Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, касаещи наказанията за обида и клевета в средствата за масово осведомяване.

С измененията се намаляват глобите и се предвижда освобождаване от наказателна отговорност, когато обект на обидата или клеветата е орган на властта, длъжностни лица, обществени или политически фигури.

Рибарски пред Дарик: Никакви политики не са обсъждани на срещата с ГЕРБ

Депутатите приеха още промени, които въвеждат наказателна отговорност за особено тежките форми на расизъм и ксенофобия, които подбуждат към омраза, както и за престъпления, извършени на тази основа.

На първо четене в Народното събрание бяха приети два законопроекта за изменения на Наказателния кодекс. Депутатите одобриха намаляването на глобите за обида и клевета в средствата за масово осведомяване, както и отпадането на наказателна отговорност, когато обект на обида или клевета е длъжностно лице, в това число и политическа фигура. 

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков коментира, че към момента България не спазва стандартите, според които се преследват обидите и клеветите.

От „Възраждане“ се обявиха против промените, а Петър Петров изрази своите притеснения, че с тези промени длъжностните лица няма да имат защита срещу обиди и ще се създаде чувство за безнаказаност.

БСП и ПП призоваха служебния кабинет да внесе Бюджет 2023

Рена Стефанова от „Продължаваме промяната“ обори твърденията на „Възраждане“, че със законовите изменения се дава възможност за свободно обиждане на длъжностни лица.

Депутатите приеха и промени, които касаят подбуждането на престъпления по расистки и ксенофобски причини. С новите текстове се създава възможност за наказване в пълна степен на расистки и ксенофобски изказвания, които подбуждат към омраза. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм