„Трябва да има бюджет. Служебният кабинет внесе удължаване на сегашния бюджет, което не е добре за гражданите. Ние смятаме, че е разумно да водим разговори, за да не допуснем популистки разговори и страната да изпадне в хаос. Независимо от това дали се провеждат преговори за мнозинство и правителство, трябва да постигнем минимум съгласие за Бюджет за 2023 г.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на срещата с представители на "Продължаваме промяната" в НС, предаде БГНЕС.

                                                                     Корнелия Нинова, БГНЕС

„Има или няма правителство, бюджет трябва да има. Това днес не са разговори за правителство, а търсене на гаранции за хората и икономиката. За нас задача номер едно е да гарантираме увеличение на доходите, грижа за деца, млади хора, работници, енергийно бедни, пенсионери и уязвими хора, както и да подкрепим икономиката“, каза Нинова.

Рибарски пред Дарик: Никакви политики не са обсъждани на срещата с ГЕРБ

„Предлагаме минималната работна заплата да бъде на 50% от средната заплата, да не се намаляват социалните ваучери, искаме да има безплатни лекарства и учебници за децата, което ще струва 180 млн., искаме да направим така че хората до 26 г. да бъдат освободени от данък върху печалбите, майчинството да следва минималната работна заплата, държим на преизчисляване на пенсиите, въвеждане на понятието енергийно беден, две тарифи за плащането на енергоносителите -таван на цените на парно, вода и ток. По предварителни изчисления социалните плащания са между 2 и 3 млрд. лева. Може да се намерят приходи за тях, но това е обект на предстоящи разговори“, допълни Нинова. 

Лорер: Участие на ГЕРБ в правителство на ПП е немислимо

Бившият премиер Кирил Петков се съгласи и каза, че въпросът за бюджета трябва да бъде отделен от политическото говорене. Петков подкрепи и предложението на Корнелия Нинова за размера на минималната работа заплата. 

По думите му, няма как бюджет от миналата година да свършва работа за бюджет за следващата година.

„Съгласни сме, че минималната работна заплата трябва да бъде повишена на 50 процента от средната работна заплата, да продължи политиката за пенсиите“, посочи той.

Според него тази дискусия трябва да се случи сега и няма смисъл да се чака раздаването на мандатите. 

                                                                               Снимка: БГНЕС

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм