Народното събрание одобри споразуменията между България и САЩ за разкриване на сметка между Министерството на отбраната и Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Споразуменията са свързани с изпълнението на договорите за доставка на първите 8 самолета F-16 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Предвижда се част от платените за самолетите пари да бъдат инвестирани в нискорискови ценни книжа.

Лазар Лазаров, Христо Алексиев и още 11 министри на парламентарен контрол

Мнозинството в Народното събрание подкрепи ратификацията на договор между България и САЩ, който предвижда част от вече платените през 2019 година 1 милиард и 200 милиона щадски долара за бойни самолети Ф-16 да бъдат прехвърлени в инвестиционни сметки и да бъдат използвани за закупуване на нискорискови ценни книжа с очаквана доходност до процент и половина. 

От „Демократична България“ уточниха, че така може да се постигне доходност до 1,5%.

Според „Възраждане“ обаче съществува реален риск след като тези пари излязат на финансовите пазари да намаляват, вместо да нарастват.

Румен Гечев от БСП коментира, че това е неизгодно за България.

Парламентът прие промени в Закона за висшето образование

От ГЕРБ-СДС уточниха, че това споразумение е подписано преди година и половина и затова време България е пропуснала печалба от 20 милиона лева, поради липса на одобрение от Народното събрание.

Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определя от DSCA, като в Trust Fund Account (предназначена за Република България) следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на DSCA по проекта за следващите 90 дни.

Тъй като се предвижда възможност за инвестиционни операции, според предоставената информация, стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм