Носят ли парите щастие? Защо не всеки успява да бъде богат и има ли праг за богатството на богатите? Може ли да „вдигаме летвата“ без да си поставяме бариери и да имаме „колкото повече, толкова повече“? Вечно актуалните въпроси, които си задава всеки от нас, са в основата на дебата в този епизод на „Новото време“.

Формулата „пари – стока -  пари прим“ е убийствена за съществуването ни, смята изследователят и преподавател по „Бидейки енергия“ Павел Павлов. Ще живеем в благоденствие тогава, когато всеки от нас се научи да дава в работата си повече, отколкото е необходимо. И когато се научим да споделяме, обясни позитивният психолог Ваня Кънева. За да бъдеш добър човек, трябва да си изобилен, категорична е тя.

Изобилието в живота ни не е свързано само с парите, които имаме. Понякога изобилието е в това да притихнем в миг спокойствие, да бъдем повече с хората, които обичаме, да се развиваме непрекъснато и да сме в движение напред… Изобилието от здраве, радост, духовност е изворът на богатството, което не може да имаме с пари.

Но и всеки желае да има пари. Да бъде и здрав, и щастлив, и богат.

Във време на свръхзабързаност най-много ни се иска да имаме изобилие от време. Времето, което инвестираме в нещата, които правим и планираме да направим в живота си, е ресурсът, с който никой от нас не знае с колко разполага, напомня Аида Марковска. Затова е добре да го влагаме в това, което обичаме, което ни носи удоволствие и с което сме полезни на другите. Тук е скрит и ключът към доброто здраве, защото всяко заболяване е реакция на организма ни срещу някаква липса.

Може ли да се научим на добро живеене, в изобилие и с благодарност?  - слушайте в първия епизод на Новото време за 2024 година, с водещ Аида Марковска. Създава ли времето материята? – е загадката, на която участниците в предаването също търсят отговор. А останалите – може да откриете в „Училище по изобилие“.

Ваня Кънева е позитивен психолог, който изследва силите и добродетелите, които могат да повишат благоденствието в живота на всеки отделен човек и на обществото като цяло.

Павел Павлов е инструктор по „Бидейки Енергия“, геолог и философ, изобретател, мечтател и човек, който живее в неразривна връзка с природата. "Бидейки Енергия" е образователна програма, създадена през 2010 г. от Аерин Александър и Майлс Рийд –  ученици и наследници на известния антрополог д-р Карлос Кастанеда. 

Автор и водещ: Аида Марковска

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео монтаж: Петър Тодоров