Пролетта дойде, но зимата не си тръгва. Горe-долу така изглеждат нещата в средата на тази седмица. Мощен порив на студен въздух от северни ширини достигна Балканите в тила на циклон, придвижващ се към Украйна, и понижи температурите до почти зимни стойности. Силният северозападен вятър пък създава усещане за още по-студено време.

Прогностична карта на по-ниските от обичайните за този сезон температури около 4 април   /ClimateReanalyzer

Добрата новина е, че още от четвъртък нещата ще се променят и бързо ще се затопли до пролетни стойности.

Какво време ни очаква през април?

В петък, събота и неделя ще е пролет, като в неделя, втори април, денят на изборите, на север от планините ще се усещат пориви на топъл южен вятър и температурите, особено на изток, ще се повишат до над 20 градуса.

В изборния ден ще настъпи и промяна на времето. От запад към страната ще се приближи нов средиземноморски циклон и първоначално на запад, а по-късно и в нощта срещу вторник, ще започнат валежи от дъжд. Това ще e началото на промяна, която ще доведе до по-студено време в дните от трети до 7-8 април.

Сушата унищожава второто по големина местообитание на крокодили в Африка

С преминаването на този циклон от северозапад над страната ще нахлуе нова порция студен въздух и температурите ще се понижат значително. В дните след вторник, четвърти април, ще е студено за началото на април, с прекъсвания ще превалява дъжд, а в планините и сняг. Според синоптичните модели към момента, до около 7- 9 април над страната ще паднат около 50 литра на квадратен метър. 

Това е добре дошло след топлата и суха зима. Да видим обаче дали ще стане точно така.

Новото нормално ли са топлите зими?

Към края на седмицата, започваща от трети април, ще се затопли отново, студът ще отстъпи на пролетта. Но около 7 април вероятно ще видим нови валежи от дъжд.

На запад и по високите полета ще е по-студено, на изток малко по-топло, но като цяло температурите ще са до 5-8 градуса по-ниски от обичайните за началото на април.

Пролет, пролет, пролет...

И в Централна Европа ще застудее по същото време, като на места в Германия и Полша, в Сърбия и Босна и Херцеговина ще видят валежи от сняг, дори снежна покривка.

Много студено остава времето в Скандинавия, в северните райони на Норвегия, Швеция и Финландия.

Капризите на природата са ни добре познати, затова не бива да се изненадваме, че зимата бе най-топлата в последните години, но пролетта започва с големи вариации между топло и студено време.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм