След „Тортила Флет“, величавия епос „На изток от рая“, покъртителната повест „За мишките и хората“ и незаглъхващата „Улица „Консервна“ издателство „Колибри“ предлага на читателите ново издание на още една знакова творба на Джон Стайнбек -  „Зимата на нашето недоволство“. Книгата е част от авторова поредица с избрани произведения от големия американски писател и Нобелов лауреат.

„Зимата на нашето недоволство“ (превод: Венцислав К. Венков, 336 стр., цена: 28 лв., твърди корици) е смятан от критиката за голямото завръщане на Джон Стайнбек в първите редици на световната проза след „Гроздовете на гнева”. Стегнатият, изпълнен с много вътрешна сила и напрежение разказ е съсредоточен около Итън Алън Холи - издънка на стар род от аристократична Нова Англия, носител на висши морални стойности и дълбоко насадена честност, продавач в бакалията, която преди е притежавал. Натискът, който животът и обстоятелствата упражняват върху него, стига до своя апогей в тази зима на недоволството, когато жена му го упреква, че не съумява да набави на семейството си онова, което им се полага по право. И когато Итън съзира пролука в мрака, той е изправен пред дилемата дали да запази своите морални устои, или да предаде всичко, в което е вярвал. Макар изходът от положението, в което е изпаднал, да е ясно предвидим, Стайнбек успява да държи читателя в невероятно силно напрежение и да го прави болезнено съпричастен към всички терзания на героите.

Всепризнат класик на американската литература, Джон Стайнбек (1902-1968) е автор на незабравими романи, чувствителен публицист, драматург и есеист. Хуманистичната атмосфера на неговото творчество свидетелства за безпристрастния му инстинкт за справедливост. Роден в калифорнийския град Салинас, Стайнбек познава до болка неволите на местните фермери и работници от началото на XX век. Белетристичните му произведения са белязани от дълбоко състрадание към онеправданите, възхищение от човешкия дух и яростна непримиримост с вероломната природа на властта. Носител на „Пулицър“ и Нобелова награда, Джон Стайнбек е пламенен хроникьор на залозите и илюзиите на своето време, а романът му „Зимата на нашето недоволство“ е любим на читатели от всички поколения по всички краища на света, включително у нас.

Настоящата поредица е замислена като библиофилска колекция от издания на най-значимите и представителни за белетристичната вселена на автора работи: от навярно най-популярния му роман „На изток от рая“ (1952), вдъхновен от библейския разказ за Каин и Авел, през първия му голям успех, заченат в Монтерей и роден със заглавието „Тортила Флет“ (1935), последван от повестта „За мишките и хората“ (1937) и епичния шедьовър „Гроздовете на гнева“ (1939), за който Стайнбек печели „Пулицър“ през 1940 г. Поредицата  включва още „Улица „Консервна“ (1945) и последния роман на писателя, „Зимата на нашето недоволство“ (1961). Класическият минималистичен дизайн е дело на художника Иво Рафаилов.