Ново дарение от Швейцария беше получено в МБАЛ-Пазарджик по инициатива на директора на Института по анатомия към Университета в Берн, проф. д-р Валентин Джонов. То включва 55 болнични легла с матраци, 24 болнични шкафчета, 4 хидравлични кушетки за пациенти, 2 медицински колички с рафтове, 1 медицински стол за вземане на кръв, голямо количество медицински изделия и консумативи. 

Това е второто дарение, което болицата получава в рамките на три месеца от Швейцария, благодарение на големия родолюбец и дарител проф. д-р Валентин Джонов. Първото включваше 62 болнични реанимационни легла с матраци за тях, 1 хидравлична носилка, 21 масички за хранене на лежащо болни, 1 стол за инвалиди, както и над 120 хиляди медицински маски. При посещението си в областната болница в началото на април благодетелят обеща да продължи да помага на лечебното заведение и удържана думата си.

При посещението си в МБАЛ-Пазарджик, проф. Джонов разказа, че даренията от Швейцария не са само негова заслуга, а се осъществяват в сътрудничество с Швейцарския малтийски орден и доброволци, както и със съдействието на българското посолство в Берн.

„Изключително благодарни сме, че нашите сънародници в Швейцария продължават да помагат на областната болница в Пазарджик , както и в други населени места. Те показват силата на човешката съпричастност и хуманност. Благодарим на проф. д-р Валентин Джонов за това, че е толкова благороден и достоен българин. Нека здравето и успехите продължават да го съпътстват и да бъде все така светъл, добър и загрижен за другите човек“, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик, д-р Красимир Темнилов. Той обясни, че полученото дарение вече се разпределя по различните отделения.