Във Варна планират разкриване в близко бъдеще на детска градина по исландски модел, в която деца със специални потребности ще играят, ще се учат и ще се развиват заедно с малчугани с типично развитие.  Иновативната забавачница ще се помещава в Карин дом – терапевтичен и образователен комплекс, през който годишно минават около 300 деца и техните семейства.

Отскоро Карин дом се помещава в нова, модерна сграда в широкия център на Варна. С построяването му се продължава делото на дипломата и филантроп Иван Станчов, основал организацията преди повече от четвърт век. Той успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила „Три кладенци“ в Морската градина за целите на фондацията, която кръщава на името на своята първа братовчедка, страдаща по рождение от детска церебрална парализа.

Идеята на Станчов е да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Събира малък екип от специалисти от Варна и кани професионалисти от Англия, които да обучат българските си колеги на най-съвременните световно признати терапевтични методи.

Така се появява Карин дом - първият подобен терапевтичен център във Варна и страната, който няма аналог у нас. Има водеща роля в предоставянето на услуги за деца със специални нужди и техните семейства.

Още за историята на Карин дом и възможностите на новия терапевтичен и образователен комплекс ще откриете в прикаченото аудио.

Още новини от Варна