Първите валежи от сняг над страната вече са факт, в Предбалкана и в планините вече се образува първата снежна покривка. Доближаваме се до зимата, но все още май-май сме далеч от големия сняг в равнините.

Синоптичните модели твърде често започнаха да сменят прогнозите за седмица напред, динамична е атмосферната циркурация над Европа и района на Средиземноморието.

Заснежени и поледени пътни настилки в Смолянско

Нови валежи в четвъртък, после относително затопляне

Прогностична карта на по-високите температури над страната в следващия 10-дневен период. ClimateReanalayzer

Там отново се образува поредният средиземноморски циклон, който в сряда и най-вече в четвъртък ще окаже влияние на времето у нас.

И при сравнително ниските дневни температури ще видим валежи от сняг в по-високите части на страната и, разбира се, в планините. Там ще се образува и нова снежна покривка.

Новото влошаване на времето ще започне в сряда следобед и през нощта срещу четврътък, когато ще завали първо над югозападните и южни райони, а впоследствие и над останатала част от страната.

Сняг покри високите села в община Родопи

В равнините се очакват валежи от дъжд, в планините - от сняг. Не е много ясно къде ще бъде границата между дъжда и снега, в района на София можем да видим и дъжд, и сняг. 

Следете краткосрочните прогнози на НИХМ за това какъв ще е валежът в района на София.

В планините се очаква типична зимна обстановка, както и през старопланинските проходи и в Предбалкана. Там трябва да имате едно наум, особено ако трябва да се придвижвате във времето от четвъртък на обед до петък сутринта.

Хладна и облачна неделя

След преминаването на циклона в петък ще започне спиране на валежите от запад на изток, най-късно в североизточните райони. 

В почивните дни вероятността за валежи е малка, а и температурите ще започнат да се повишават. 

В началото на следващата седмица, късно в неделя и в понеделник е възможно да видим нови превалявания, но от дъжд. 

Първата седмица на декември в момента се очертава да е по-топла, дневните температури ще се повишат с три - четири градуса и по високите западни полета ще са от 4 до 9 градуса, а на изток и юг е възможно да надхвърлят 12 - 14 градуса.

Студено, все още сериозен сняг не се очаква

С внимание ще проследим периода около 7 - 8 декември, когато е възможно да видим нови валежи. След това евентуално ново влошаване на времето можем да видим около 11 декември. Но това е съвсем предварителна тенденция.

Докато у нас времето се очертава да е по-топло от обичайното, в първите дни на декември на север, в Европа зимата се е разположила с по-ниски температури и превалявания от сняг. 

Байдън обяви извънредно положение в щата Ню Йорк заради снега

В обозримо бъдеще там остава студено, с пренос на студ от района на Русия. Кога този студ ще се спусне и към Балканите е въпросът за началото на истинската зима у нас.

Любопитен факт: В края на ноември в Северното полукълбо има повече сняг, отколкото във всеки друг ноември в последните 60 години. Това е рекорд - повече от 41 млн. кв. км в Азия, Европа и Северна Америка са покрити с трайна снежна покривка. Вижте тук

Според учените това ще окаже влияние върху хода на зимата, вероятно и в Европа. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм