Предвидената сума в план-сметката за чистота в бюджет 2024 на Пловдив от 53 милиона лева може и да изглежда колосална, но всъщност е реална и отговаря на потребностите на втория град по големина в страната. Това коментира в обзорно интервю за Дарик радио зам.-кметът по екология и здравеопазване в общината Иван Стоянов.

15 милиона от средствата са за сметосъбиране и сметоизвозване. Около 9 милиона лева са за рекултивация на сметищата, т.е. таксата за всеки тон отпадък, който общината плаща, а над 28 милиона лева са за поддържане на териториите за обществено ползване - почистване, машинно миене, метене и зимно поддържане, обясни Стоянов.

По думите му, около 105 000 тона отпадък депонира община Пловдив на сметището в Шишманци и около 35 000 тона в Цалапица.

Работна група в община Пловдив ще трябва да изготви новата процедура за изчисляване на размера на такса битови отпадъци. В различните райони в града ще бъдат използвани различни методики, като специални площадки за контейнери за отпадъци и модерни камиони за събиране на отпадъците, които ще могат да изчисляват теглото на изхвърлените боклуци.

От новата управа на Пловдив планират да бъде намалено количеството третиран отпадък на депото в село Шишманци и да се увеличи рециклирането, стана ясно още от думите на зам.-кмета по екология и здравеопазване. Той добави още, че се предвижда съвсем скоро да заработи трета клетка на депото, което ще увеличи капацитета за депониране на отпадъци повече от два пъти.

Пловдивската община планира да кандидатства за финансиране в размер на над 10 милиона лева по програма "Околна среда" за облагородяване на т.н. „кални“ петна в града, за да се елиминира възможността зеленината да бъде унищожена от паркирали отгоре автомобили. В това число влизат и терените между блоковете, които са неподдържани и компрометирани.

Кога  всяко домакинство ще започне да плаща пропорционално на количесвтото изхвърлен  боклук? 

Какви ще са новите условия, които ще бъдат заложени в новата обществена поръчка за почистване на града?

 Може ли ОП„Чистота“ и ОП„Градини паркове“ да се слеят в едно предприятие?

Какви са промените в начина на събиране, извозване  и рециклиране на боклука на Пловдив?

Как ще бъде завишен контролът върху нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, особено в Столипиново?

 Отговорите на тези и още въпроси чуйте в интервюто на Искра Койчева с новия зам.-кмет по екология и здравеопазване на Пловдив Иван Стоянов - бивш шеф на „Чистота“ от 2011 до 2019 година и кмет на район „Източен“ в предишния мандат.