Великобритания и Канада разширяват санкциите срещу Русия, предаде БГНЕС.

Великобритания налага забрана върху износа за Русия на около 700 стоки, важни за руската икономика, съобщи Ройтерс, като се позова на британското външно министерство.

САЩ налагат нови санкции на Русия, Държавната дума и Съветът на федерацията попадат в тях

"Великобритания налага забрана за износ на около 700 стоки, които играят ключова роля в индустриалния и технологичния потенциал на Русия", съобщава агенцията.

Обединеното кралство ще забрани на Русия достъпа до услугите на своите инженерни, архитектурни, одиторски, правни, рекламни и ИТ фирми, както и ще разшири списъка на стоките, чийто износ за Русия е забранен. Това се посочва в изявление, публикувано от Министерството на външните работи и на Британската общност.

Полша санкционира „Газпром експорт“

"Заедно с международните си партньори Обединеното кралство работи за прекратяване на достъпа на Русия до инженерните и архитектурните услуги на своите компании. Русия внася 77% от тези услуги от страните от Г-7 и предприетите днес мерки ще затруднят значително развитието на ключови руски отрасли. Мерките също така ще прекъснат достъпа на Русия до професионални услуги от световна класа, предоставяни от одиторски и рекламни компании и др. При положение че около 80% от руския внос на одиторски, счетоводни и данъчни консултантски услуги идва от Обединеното кралство, ЕС и САЩ, тези мерки допълнително ще подкопаят способността на руските предприятия да се конкурират на международно ниво", се казва в изявлението. „Списъкът включва стотици категории стоки от решаващо значение за руския производствен сектор, които Русия внася от Великобритания на стойност 200 млн. паунда (223 млн. долара) годишно".

Нов пакет санкции от ЕС: Фон дер Лайен предлага таван на цената на руския петрол

Забранен е и износът за Русия на ИТ услуги, включително разработване на приложения и проектиране на ИТ системи, както и правни консултации при предоставянето на трансакционни и редица търговски услуги.

Обединеното кралство е включило в списъка със санкции и председателя на руската централна банка Елвира Набиулина.

Турция прекъсва връзките с руските банки под натиска на САЩ

"Елвира Набиулина е замесеното лице, защото тя се облагодетелства от руското правителство или го подкрепя, като работи за него в качеството си на председател на Централната банка на Руската федерация", се казва в съобщението.

Канадските власти също разшириха списъка със санкции срещу Русия, като добавиха в тях 43 души, включително членове на семействата на Дмитрий Песков, Игор Шувалов и Сергей Чемезов.

ЕС може да наложи санкции на европейските наблюдатели на референдумите в Русия

Новият списък със санкции включва членове на семействата на руски политици и бизнесмени. Сред санкционираните са и членове на семействата на Игор Шувалов, ръководител на руската държавна корпорация ВЕБ, вицегубернатора на Санкт Петербург Владимир Княгинин, бившия председател на ВЕБ.РФ Владимир Дмитриев и Фамил Садигов, заместник-председател на ПАО "Газпром". В съобщение на уебсайта на канадското правителство се посочва, че санкции са наложени и на съпругата на Песков Татяна Навка и на децата му Елизавета и Николай.

Санкциите бяха наложени, след като днес руският президент Владимир Путин и ръководителите на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област подписаха договори за присъединяване на регионите към Русия и създаване на нови субекти в рамките на Руската федерация. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм