Референдумът за присъединяване към Русия започна на 23 септември в Донецката и Луганската народни републики, както и в Херсонска и Запорожска област. Гласуването продължава пет дни - до 27 септември. Съобщено бе, че на референдума в ЛНР ще присъстват наблюдатели от редица страни, сред които Чехия, Франция, Аржентина, Мексико, Сирия, Египет, Бразилия и Нидерландия.

ЕС ще наложи санкции на организаторите на референдумите в Украйна

"Не само граждани на европейски държави са там, за да наблюдават това незаконно действие. Всяка подкрепа за тези референдуми се счита за незаконна... Но държавите-членки сами ще определят дали конкретни лица попадат в обхвата на режима на санкции. Те ще вземат решение за всеки отделен случай. Но със сигурност има теоретична възможност граждани на ЕС също да попаднат в санкционните списъци, ако държавите смятат, че това е незаконно", каза той. "Всеки случай ще бъде разгледан поотделно", добави Стано.

Стано добави, че "всички лица, участващи в тези незаконни референдуми, ще понесат последствия. Не искаме да коментираме изготвянето на списъците със санкции, това е наша дългогодишна политика."

Пет години затвор за държавна измяна грозят украинците, подкрепящи руски референдуми

Представителите на републиките и регионите заявиха, че присъединяването към Русия ще осигури сигурност на техните територии и ще възстанови историческата справедливост.

Според Стано ЕС никога няма да признае резултатите от тези референдуми, нито ще подкрепи провеждането им.

МВнР: Българските граждани спешно да напуснат Русия

По данни на руската Централна избирателна комисия повече от 100 международни наблюдатели от 40 държави, включително европейски, са дошли да наблюдават гласуването на референдумите за присъединяване на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) и Херсонска и Запорожска област. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм