Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 328, сочат данните на Единния информационен портал, цитиран от БТА. Направени са 2336 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 14,04 процента.

Починали са трима пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.

Към днешна дата в болница са 435 души с диагноза Ковид-19, от които 26 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в лечебно заведение са 59.

Излекувани през последното денонощие са 565 души, а общо от началото на пандемията - 1 276 483.

Активните случаи към момента са 4719.

През последните 24 часа са поставени 4745 дози ваксина срещу Ковид-19, а общо от началото на имунизационната кампания - 4 669 170.

Общо 38 510 души у нас са загубили битката с коронавируса от потвърдените 1 319 712 заразени от началото на пандемията, сочат данните на Единния информационен портал.

Най-новият щам на Ковид-19 „Ерис“ заобикаля имунитета, придобит след инфекция или ваксинация

Вирусите мутират, така че беше само въпрос на време да се появи нов щам на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Ковид-19) и да започне да се разпространява. Това лято този щам е наречен EG.5 или неофициално Ерис (по прякор на гръцката богиня на раздора и разногласията). Потомък на Омикрон, Ерис вече е доминиращият подвариант на Ковид, като заразява повече хора от всеки друг отделен щам.

Засега EG.5 не предизвиква тревога по отношение на тежестта на заболяването, въпреки че първите доклади показват, че може да е по-преносим - той е надминал XBB.1.16 (или Arcturus), друг силно заразен подвариант на Omicron, който беше в новините само преди няколко месеца.

"Не ми е известно да има данни, които да сочат, че EG.5 води до по-тежки случаи на Ковид-19 в сравнение с предишните варианти", казва д-р Скот Робъртс, специалист по инфекциозни болести от Йейлската медицина. Но първите доклади показват, че EG.5 се разпространява по-бързо от всеки друг циркулиращ в момента щам.

Д-р Робъртс отговори на въпроси относно летния скок на случаите на Ковид-19 и сподели какво трябва да знаем за EG.5.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм