Вирусите мутират, така че беше само въпрос на време да се появи нов щам на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Ковид-19) и да започне да се разпространява. Това лято този щам е наречен EG.5 или неофициално Ерис (по прякор на гръцката богиня на раздора и разногласията). Потомък на Омикрон, Ерис вече е доминиращият подвариант на Ковид, като заразява повече хора от всеки друг отделен щам.

Засега EG.5 не предизвиква тревога по отношение на тежестта на заболяването, въпреки че първите доклади показват, че може да е по-преносим - той е надминал XBB.1.16 (или Arcturus), друг силно заразен подвариант на Omicron, който беше в новините само преди няколко месеца.

"Не ми е известно да има данни, които да сочат, че EG.5 води до по-тежки случаи на Ковид-19 в сравнение с предишните варианти", казва д-р Скот Робъртс, специалист по инфекциозни болести от Йейлската медицина. Но първите доклади показват, че EG.5 се разпространява по-бързо от всеки друг циркулиращ в момента щам.

Д-р Робъртс отговори на въпроси относно летния скок на случаите на Ковид-19 и сподели какво трябва да знаем за EG.5.

Доколко разпространен е най-новият подвариант на Ковид- EG.5?

Според оценките на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) EG.5 е отговорен за 20,6 % от случаите на Ковид-19 в САЩ в края на третата седмица на август, което е повече от всеки друг циркулиращ щам на SARS-CoV-2. През същата седмица щамът, наречен FL 1.5.1 (или Fornax), за който се съобщава, че се разпространява бързо в САЩ и е причина за 13,3 % от случаите, е на второ място, следван от смесица от други щамове XBB и потомци на Omicron.

По какво EG.5 се различава от другите скорошни щамове на коронавируса?

Той не се различава много от другите скорошни щамове, обяснява д-р Робъртс. EG.5, идентифициран за пръв път през февруари, е потомък на варианта Omicron, който се появява за пръв път през ноември 2021 г. и е имал много подварианти. (Може би си струва да се отбележи, че с изключение на редки случаи, първоначалната версия Omicron вече не циркулира - както и първоначалният щам на вируса SARS-CoV-2 и ранните, по-тежки варианти Alpha и Delta).

Въпреки това EG.5 има една нова мутация в своя протеин spike (частта, която улеснява навлизането на вируса в клетката на гостоприемника), която потенциално може да избегне част от имунитета, придобит след инфекция или ваксинация. "Подобно на всички възникнали варианти, има някаква допълнителна степен на избягване на имунитета поради малка разлика в генотипа", казва д-р Робъртс.

Световната здравна организация (СЗО) класифицира EG.5 като "вариант от интерес", което означава, че държавите трябва да го наблюдават по-внимателно от другите щамове заради мутации, които могат да го направят по-заразен или по-тежък.

Допринася ли EG.5 за увеличаването на хоспитализациите по Ковид-19?

Най-вероятно. Тази година, през първата седмица на август, CDC отбеляза 14,3% възходяща тенденция при хоспитализациите, свързани с Ковид. Въпреки това, това покачване на случаите и хоспитализациите е много по-ниско, отколкото през предишните лета.

"Тези летни скокове на Ковид-19 се наблюдават през последните три години, най-вероятно защото повече хора пътуват", казва д-р Робъртс. Това скорошно покачване вероятно се дължи и на новия вариант, който има по-голяма способност да заобикаля имунната защита на хората, и на намаляващата ефективност на поставените миналата есен подсилващи ваксини.

Предизвиква ли EG.5 симптоми, които се различават от тези на другите подварианти на коронавируса?

Засега не. Подобно на други щамове Omicron, EG.5 има склонност да инфектира горните дихателни пътища, причинявайки хрема, болки в гърлото и други подобни на простуда симптоми, за разлика от симптомите на долните дихателни пътища, обяснява д-р Робъртс. Но хората на 65 години или по-възрастните, или тези със слаба имунна система са изложени на по-висок риск вирусът да премине в долните дихателни пътища и да причини тежко заболяване.

Предпазва ли новата бустерна ваксина от EG.5?

Новите бустери не са точно съвпадение на EG.5 - компаниите Pfizer-BioNTech, Moderna и Novavax (последната все още очаква одобрение от FDA) са разработили версии, насочени към близкия роднина XBB.1.5, който е отцепник на Omicron. Но CDC твърди, че актуализираните ваксини би трябвало да действат срещу циркулиращите в момента варианти на вируса SARS-CoV-2 - много от които са произлезли от или са свързани с щама XBB.

"Двата щама, EG.5 и XBB.1.5, не са идентични, но са доста близки", казва д-р Робъртс. "Силното ми подозрение е, че предвид генетичните прилики, все пак ще има добра степен на защита от бустера. По време на пандемията видяхме, че ако има сходен генетичен код сред подвариантите на Омикрон - за разлика от по-голямо изместване, каквото имаше от по-тежките Делта към Омикрон - ще има много по-добра кръстосана защита."

Тази идея вероятно ще бъде част от основите на сезонните бустерни инжекции Кавид-19 в бъдеще. "Новият бустер тази есен няма да е последният", казва д-р Робъртс. "Ковид-19 вероятно ще бъде подобен на грипа, при който щамът мутира леко всяка година и ние разработваме ваксина, преди да знаем точно кои варианти ще циркулират няколко месеца напред. Винаги става дума за обосновано предположение, основано на това, което се среща в момента."

Антивирусните лекарства, като Paxlovid, би трябвало да действат и срещу EG.5, а бързите тестове в домашни условия би трябвало да могат да го откриват, добавя д-р Робъртс.

Как хората могат да се предпазят от SARS-CoV-2 и други вируси тази зима?

През последните три години очакването за едновременна поява на три вируса - SARS-CoV-2, грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV) - през есенния и зимния сезон допринесе за опасенията от "триседмична епидемия".

Тази година би трябвало да има по-добра защита от актуализираните бустери Ковид-19, одобрени през септември за всички на възраст от 6 месеца, както и от новите средства за превенция на RSV, който може да бъде фатален при уязвими хора (включително бебета и възрастни хора). Последните включват две ваксини за хора на възраст 60 и повече години, лечения за малки деца, които включват моноклонално антитяло за кърмачета и малки деца, и ваксина, която се поставя на бременни жени, за да се осигурят антитела, които след това ще защитят новородените им деца от раждането до 6 месеца.

Д-р Робъртс казва, че всеки, който получи новосъздадената бустерна ваксина Кавид-19 през есента, трябва да очаква да има достатъчна защита в началото на новата година - ваксините отнемат около три месеца, за да достигнат максимална ефективност.

Следвайки модела от предишни години, д-р Робъртс очаква да се наблюдава обичайното зимно увеличение на случаите на Кавид-19, но се надява, че с оглед на това, че EG.5 е лек щам, наличието на средства за лечение на Ковид-19 като Paxlovid и новата бустерна инжекция, ще има много по-малко значително увеличение на хоспитализациите по Ковид-19, отколкото през предишните зими.

Въпреки това е важно да се вземат други предпазни мерки, особено ако сте изложени на по-висок риск от тежко заболяване, тъй като сте на 50 и повече години, имате отслабен имунитет или основни заболявания, като затлъстяване или хронично обструктивно белодробно заболяване (ХОББ). 

Защитните усилия, като например избягването на болни хора и носенето на добре прилягащи маски, когато сте сред хора в затворени пространства, могат да помогнат, но "ваксинацията срещу Ковид-19 е най-ефективното средство за превенция", казва д-р Робъртс.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм