Нова Здравна служба беше официално открита днес в плевенското село Мечка. Присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански, неговите заместници Милен Яков и Стефан Милев, бившият кмет и депутат Найден Зеленогорски, общински съветници, представители на фирмата проектант и фирмата изпълнител, дарители, много жители на селото.

Дълго време службата се е помещавала на втория етаж от къща, строена преди повече от 70 години, което е създавало неудобства на майките с малки деца, възрастните и хората с увреждания. Благодарение на усилията на кмета на Мечка Кирил Кирилов и финансовата подкрепа на Община Плевен, както и местни спомоществователи част от сградата на местното читалище е преустроена в нова Здравна служба. В нея са обособени лекарски кабинет,  стоматологичен кабинет, оборудването за който ще бъде доставено в скоро време, манипулационна, чакалня, отделено е помещение за архива, осигурена е достъпна среда. От над 20 години в селото работи лекар, но дентален специалист все още се търси.

В обръщението си, кметът на Мечка благодари на Община Плевен и Общинския съвет – Плевен, за вложените близо 135 000 лева в основния ремонт на сградата, на Найден Зеленогорски и Венцислав Катинов – настоящ заместник-министър на вътрешните работи, за съдействието, на проектантите и строителите, както и на дарителите, които посочи поименно.

Тази нова Здравна служба е пример как с обединени общи усилия се реализира една добра идея, подчерта в приветствието си Георг Спартански, при това в трудните години на пандемия, военна и икономическа криза, както и при липсата на редовно правителство и редовно приети бюджети на държавата и общините респективно. Жителите на Мечка заслужават тази придобивка, защото не са „втора ръка”, а европейски граждани и имат право на качествени здравни услуги, посочи още Георг Спартански.

По традиция по повод събитието беше отслужен водосвет, присъстващите бяха поздравени с изпълнения на детски фолклорни групи от читалището в Мечка.