Прословуто е променливото настроение на мартенското време. Неизменна е обаче широката усмивка на Баба Марта в първия му ден. За да отправи своя поздрав, тя се беше приготвила и тази година и пристигна рано-рано на 1 март от с. Асеновец. Заедно със своите лъчезарни и работливи внучки, тя стъпи първо в сградата на Община Нова Загора, за да закичи с мартеници кмета на Общината Галя Захариева и общинското ръководство, а след това и всички общински служители. Своята първомартенска разходка те продължиха в града, за да зарадват новозагорци, закичвайки ги с мартеници с надпис „Аз обичам нова Загора“.

И тази година общинското ръководство не е забравило да се погрижи за пролетното настроение. В очакване на пролетта, Нова Загора вече ни радва с новите си приятели – любимата на всички поколения Баба Марта и красивите Пижо и Пенда. Те приветстват жителите и гостите на града със своите усмивки и ги раздават щедро на минаващите край Спортна зала „Младост“. В червенобяло са и буквите, изписващи името на града ни – като огромна мартеница, наричаща здравето и ведрият мартенски дух да ни поведат към слънцето и пролетта.

Инициативата на Община Нова Загора по първи март беше подкрепена от НЧ „Деско Кръстев – 1902” с. Асеновец и Детска театрална и филмова школа „Тракия Вижън“.