Варна има огромен потенциал да развива кулинарен туризъм. В комбинация с морето, културния и винения туризъм може да се създаде уникален продукт, който да привлича още повече туристите. Това заяви пред Дарик председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев.

Туристите освен вкусна храна, вече търсят преживяване и за духа, показват наблюденията на Косев. Той разкри, че тенденцията в туризма е намаляване на месото и увеличаване на зеленчуците. Друга особеност е намаляване на грамажите, с използване на пресни и свежи продукти местно производство.

Кулинарията е отражение на историята, бита и манталитета, а местната кулинария дава една уникалност на региона, смята ресторантьорът и университетски преподавател Желязко Каракашев. Пред Дарик той сподели, че наскоро при разходка по крайбрежната алея във Варна е чул само чалга и гръцка музика.

„В Гърция никъде не съм чувал някой да свири българска музика или да предлага български продукти. Това е една тема, която е за възпитание и на публиката, и на всички нас”, коментира Каракашев. Той разкри, че е готов с предложение до Министерство на туризма за създаване на стандарт „Механа”, в който всичко да бъде регламентирано.

Преди дни в морската столица се проведе първият гастро семинар, в който лектори бяха сомелиери, готвачи с опит в ресторанти със звезди Мишлен и професионалисти в сектора. Експертите са на мнение, че типичните местни храни със сигурност създават условия за конкурентен бизнес. Не трябва обаче да смесваме западното с източното, за да запазим местната идентичност.

Репортаж по темата ще откриете в прикаченото аудио.

* Публикация по Проект на Дарик радио "Лятото е Варна 2023", финансиран от Община Варна по процедура "Конкурс за медийни проекти 2023"