Традиционно всяко лято община Кюстендил организира мащабна програма за култура, спорт, изкуства и забавления в града, подшапката „Кюстендилско лято“. За втора поредна година тя ще включва и кино под открито небе. Екипът на Кинематограф отново се е погрижил да направи незабравими селекции от българско и международно късометражно кино.

Събитията ще се проведат в рамките на пет поредни уикенда в непосредствена близост до античната крепост Хисарлъка, която открива невероятна гледка към целия град. Участието на kinematograf.bg се осъществява благодарение наподкрепата на Община Кюстендил, както и партньорите от Zoya.bg, VremetoDnes.bg и Sony.

10 страхотни концерта и 5 вълнуващи кино-прожекции в Кюстендил за летните културни празници

Жителите и гостите на град Кюстендил ще могат да се насладят както на култови, така и на не толкова познати филми. Част от мисията на Кинематограф е да запознава българската публика с нови и талантливи артисти в сферата на късометражнотокино. Сред по-известните заглавия са MindlessCrowd с гласа на AlanWatts, "На червено" с над 60 световни награди на режисьора Тома Вашаров, детската поетична анимация "Заради мама" на Ася Кованова, научно-фантастичният "Ви" на Деян Цвятков, победител на миналогодишния BerlinSci-Fi Fest, тоталният хит по световните фестивали Балкон от Македония, както и редица други.

За първата вечер е замислено да се представят два от филмите на Димитър Димитров (Анимитер), носител на над 50 награди от български и международни фестивали. Филмите са Мир (2019) и Война (2022), като това е премиерно представяне на най-новия филм на режисьора за широката публика.

Прожекциите ще са безплатни, но най-добрите места са ограничени. За повече информация относно филмите, програмата, и възможни промени заради дъжд, следете https://kinematograf.bg/programa

Прожекции:

  • 6, 13, 20 и 27 август, 21:00 часа
  • 3 септември, 20:30 часа

Входът е свободен.