Мексиканският дизайнер Камило Моралес използва различни отпадъчни продукти за изработването на екосъобразни чанти, дрехи и аксесоари. Новата колекция, която той представя, е изцяло реализирана чрез рециклираните рекламни материали от кампанията за местните, щатските и федералните избори в страната.

През последната година в Мексико гражданите стават свидетели на агресивна рекламна кампания за изборите в страната. Това не убягва от погледа на талантливия дизайнер Камило Моралес, който през цялото време сваля плакати и банери, измайсторявайки еко чанти от тях. Цената на дизайнерските чанти варират между 100 песо (5,44 долара) и 600 песо (32,63 долара). Най-евтините аксесоари под заглавието “Rere” са изработени от белия фон на рекламните плакати. Докато най-скъпата чанта представлява колаж от силно засенчените очи на Клара Бругада, издигната от управляващата партия и определна за следващия кмет на Мексико Сити. 

Младият творец коментира пред Ройтерс:

“Този предизборен сезон беше абсурден. Те започнаха да закачат реклами толкова рано.”

Моралес отбелязва още, че рекламните плакати сякаш са “растяли по дърветата”. Непрекъснато са закачвани нови такива, веднага след като дизайнерът е свалял банерите за изготвянето на модните чанти. 

Според закона в Мексико, политическите партии имат четири дни за премахването на предизборните реклами. Този път те са сваляни в продължение на една седмица, в разрез с правилата. 

Освен това, според проф. Хуан Мануел Нунес към Ибероамериканския университет, 10 хил. тона боклук в Мексико Сити са регистрирани само от политическите рекламни материали от този предизборен сезон.

Професорът коментира още, че тези банери и плакати са били обозначени като рециклируеми. Дали в действителност те са рециклирани от политическите партии, проф. Нунес поставя под съмнение.

Въпреки въпросите около преработването на рекламните плаките от мексиканските партии, чантите на дизайнера Камило Моралес набират популярност и фенове. Рециклирането на банерите става известно сред мексиканските потребители в TikTok, които често показват легла за животни от плакатите, както и изработването на палатки за бежанци.