Варненската астрономическата обсерватория "Николай Коперник" привлича все повече посетители заради новия си дигитален планетариум. Той беше открит през лятото и е най-модерният в България, заяви пред Дарик директорът Свежина Димитрова.

„Предприехме тази стъпка, за да грабнем младите хора, живеещи в дигиталния свят, с реалните изображения, които представя нашият дигитален планетариум. Те имат чувството, че са в космоса, разхождат се по планетите от слънчевата система или по галактиките”.

Звездната зала на обсерваторията в момента се ремонтира и края на годината ще има нов облик. През нея годишно минават над 6 000 ученици.

„Младите хора имат интерес към космоса, тъй като все по-популярни стават космическите достижения в световен мащаб, последните мисии и опитите за колонизиране на Марс”.

280 ученици от Варна посещават кръжоците на варненската обсерватория. Нейните възпитаници всяка година печелят медали на олимпиади.

„Тази година имаме златен и бронзов медал от олимпиадата в Санкт Петербург, златен медал от международната олимпиада по астрономия и астрофизика и златен медал от последната международна олимпиада, на която всички 10 български участници спечелиха 10 медала”.

На астрономическата обсерватория във Варна беше посветена пощенска марка, която беше валидирана тази седмица. В началото на декември започва ученически фестивал, който е посветен на 500 години от първото околосветско пътешествие на Фернандо Магелан.

Предстоящата 2023 г. ще е знакова за планетариума в морската столица, който ще чества 550 години от рождението на патрона си Николай Коперник, 55 години от основаването си и 60 години от създаването на първия кръжок по астрономия в морската столица.