Музеи и галерии във Варна се включват в Европейската нощ на музеите, която тази година ще се проведе на 14 май, събота.

Музейните експозиции и обектите на Регионалния исторически музей във Варна ще бъдат отворени в събота от 12.00 часа до 20.00 часа при вход свободен, обявиха от културната институция.

За посетителите са подготвени различни събития. Сред тях са Хайдушка среща, която ще бъда пресъздадена в Аладжа манастир от Клуб "Миноносец Дръзки" (в събота от 13.00 часа).

В Музея на Възраждането в съботния следобед ще гостува сарашката работилница на Людмил Игнатиев. Отново там ще бъде открита изложбата „Символи на държавността“ на доц. д-р Людмил Георгиев. Ще бъдат представени български бойни униформи, оръжие и знамена от ХIХ-ХХ в.

В Етнографския музей ще има ревю ревю на носии, изпълнение на гайда и двугласно пеене на народни песни.

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и нейният филиал, Художественият музей „Георги Велчев“, по традиция се включват в инициативата “Европейска нощ на музеите”. Тази година двата музея ще предоставят свободен достъп на всички почитатели на изкуството на 14 май от 18.00 до 24.00 ч.

В Градската галерия ще могат да се видят постоянната експозиция,
разположена на втория етаж, изложбата “Салонът на природата” на Борис Христов и Милко Божков, и изложбата офорти „Рембранд през моите очи“. Акцент в събитието ще бъде видео прожекцията на филма за Стоимен Стоилов “Монументално” и експонирането на неговата картина “Алегория на театъра”. Ще има и музикален акцент - концертът “Solo Acoustic” на Ивелин Тракийски IVEL.