Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) проведе своята годишна среща на 3 декември в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Темата тази година бе „Овцевъдство и козевъдство в новия  програмен период - мерки и схеми за подпомагане и развитие“.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

На събитието присъстваха близо 400 животновъди - членове на асоциацията от цялата страна. 

Основната идея на мероприятието бе да запознае животновъдите с всичко ново, което ги очаква в новата Обща селскостопанска политика (ОСП)  - мерки, схеми за подпомагане, интервенции за развитие, изисквания и условия.

На форума присъстваха още зам.-министрите на земеделието Крум Неделков и Георги Събев, съветниците на министър Явор Гечев - Светлана Боянова и Пламен Абровски, Георги Йорданов от ИАСРЖ, както и експерти и директори на дирекции в ресорното ведомство.

“България вече изпрати своята визия за земеделието, разписана в Стратегическия план на България. Това, което прави ОСП по-различна от това, което е в момента е, че всичкото подпомагане, което ще се получава през политиката попада в една обединена рамка. 

Новата ОСП цели подкрепа на действия, които ще намалят изменението на климата, така че вие - производителите да може да продължите да произвеждате.

И в тази връзка новата ОСП има нов елемент, това са т.нар екосхеми. Както знаете екосхемите са инструменти, целящи подкрепа за вас - производители за дейности, насочени към щадени на почвата, водите и на добруването на животните.

В рамките на директните плащания 25% от подпомагането ще бъде насочено към тези екосхеми. Нещо, което ние като администрация трябва да запомним е, че екосхемите са цели на държавата. Те не са задължителни за вас. 

Освен Първи стълб на помощ при нас идва и Втори стълб - Програмата за развитие на селските райони. Тук също имаме немалко инструменти, които вярвам, че ще помогнат и на асоциации, и сдружения, за да подобрят конкурентоспособността на сектора. 

Аз вярвам, че сектор овцевъдство може да се развива и да предлага качествени и достъпни продукти, които да имат една по-достойна цена.

За развитието на един сектор е необходимо не само финансиране, но и цялостна политика. Включително инструменти, които излизат от европейско и национално финансиране. Затова трябва да бъдат включени и всички производители. Дискусията ще ни даде възможност да си сверим часовниците, да променим националното законодателство, така че то да работи за вас, за да направим сектора достатъчно конкурентоспособен”, каза зам.-министър Георги Събев.

Зам.-министър Крум Неделков също приветства овцевъдите.

На форума животновъдите имаха възможност да получат отговори директно от държавната администрация на наболели въпроси, които са на дневен ред, заедно с новите правила и условия в Общата селскостопанска политика (ОСП) от догодина. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg