В дневния ред на политиците днес беше и темата с връщането на мигранти. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви по време на блиц контрола, че у нас са върнати мигранти с присъди за тежки престъпления и отправи въпрос към вицепремиера и външен министър Мария Габриел какво се случва с тях.

Според Нинова "срещу половинчатия и почти никакъв Шенген" България ще се е превърнала в център на престъпници. Тя представи документ от Германия, който по думите ѝ е със заглавие "Успешно депортиране на престъпници в България".

"В този официален документ се казва, че на 8 февруари 2024 г. от летище Мюнхен за София са излетели и пристигнали 23-ма души. Цитирам: сред репатрираните бяха 6-ма души, които бяха осъдени по закон за убийство, не предумишлено убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления, грабежи и пране на пари. Това е истината", каза Нинова.

„От това, което питат, виждам, че много неща не са свършени”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, визирайки изказването й. И добави: "Ако това е вярно, незабавно трябва да презаредят самолетите и да ги пратят - дали са от Афганистан, дали са от Сирия, дали ...откъдето са. Тяхното правосъдие да се занимае с тях, или, ако не, незабавно да се върнат в Германия, където да влязат в немски затвор и да излежат присъдите си. Ако това са допуснали нашите хора - говоря за МВР и правителството - това е недопустимо. Ако са допуснали подобни неща, това е катастрофа".

Според премиера Николай Денков това няма как да се случи. "Няма как чужденец, който няма отношение към България, да не е регистриран поне, да бъде върнат тук, само защото някъде е извършил престъпление - не е възможно", коментира министър-председателят.

"Обществото трябва да бъде информирано, както и народните представители. Част от твърденията, които бяха казани днес, са абсурдни. Ще направим точна проверка на тази информация, която беше изнесена, и ще информираме обществото за какви точно лица става дума, къде се намират и по какъв начин е осигурена безопасността на българските граждани", допълни той. 

В отговор Мария Габриел обяви, че се отнася серизоно към изнесените факти и, че проверката трябва да се направи от МВР. Не закъсня обяснението и на вътрешния министър Калин Стоянов. Пред депутати той обяви, че е шестимата граждани, върнати от Германия в България, са с изтърпени наказания за лишаване от свобода и са с български произход, а не са чуждестранни "престъпници". Така се оказа, че депортираните у нас са си нашенци.