От НИМХ разпространиха съобщение, в което предупреждават за влошаване на времето, усилване на вятъра, понижение на температурите и валежи от дъжд и сняг.

През следващите 48 часа, под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната обстановка значително ще се усложни. Със силен северозападен, в източната половина от страната - североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават. През нощта срещу неделя валежи ще продължат, ще са значителни, като и в по-голямата част от Източна България дъждът ще премине в сняг. В Североизточна България ще духа бурен северен вятър, ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Очакват се значителни валежи. Ще духа силен преди обяд югозападен, след обяд североизточен вятър. Максимални температури: 10°-17°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване. През нощта срещу неделя метеорологичната обстановка по Черноморието значително ще се усложни.

За 25.11.2023 г. НИМХ-МОСВ обявява „червен код“ за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, „жълт код“ за област Бургас и „оранжев код“ за останалата част от страната за опасни метеорологични явления: обилни валежи от дъжд с количества до 45-65 л/кв.м, снежна покривка в Предбалкана до 20-30 см, както и за силен вятър с пориви до 20-24 м/с.

По прогнозата на Метеорологичния център на ВВС се очакват обилни валежи от дъжд и сняг, както и силен вятър до 15-20 м/с в източните райони на страната. В крайните източни райони ще се образува 1-5 см снежна покривка. Ще има условия за преспи и снегонавявания.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения през следващите 48 часа на територията на Северночерноморско крайбрежие (териториите, оттичащи се директно в Черно море) – обл. Добрич (общ. Каварна), обл. Варна (общ. Аврен), и р. Батовска (р. Екренска, по основната река) - обл. Варна (общ. Аксаково, общ. Варна), обл. Добрич (общ. Балчик).

***

Областният управител на Добрич Йорданка Костадинова разговаря с колегата си областния управител на Варна Андрияна Андреева и получи уверение, че ще бъде подобрена координацията между Областните пътни управления в двете области. След проведено заседание днес на Щаба за изпълнение на Областния план за защита на населението, областният управител на Варна увери г-жа Й. Костадинова, че на т. нар. Баир Баши ще има денонощно дежурство на машини за почистване на пътя.

Йорданка Костадинова отново се обръща към жителите на област Добрич с апел да бъдат предпазливи и да не предприемат пътувания, ако те не са наложителни.