Николай Колев откри вчера вечерта 48-ата самостоятелна изложба в залата на ул. „Борисова“ 6. Отличието бе присъдено за цялостен принос към развитието на изкуството в региона. „Продължавайте да провокирате русенската общественост. Досегът до Вашите произведения представлява едно уникално преживяване, което ни кара поне за миг да се докоснем до един по-различен свят, свят на красота и емоционална наситеност“, коментира Станев. Областният управител пожела на Николай Колев още дръзновение и нови успехи в мисията, посветена на популяризирането на родната култура. 

Колев получи поздравления и от името на кмета Пенчо Милков. „Искам да изразя своето уважение към усърдния Ви труд и неуморна работа за реализирането на разнообразни изложби на русенски художници, които непрекъснато обогатяват културния календар на града ни. Горд съм, че благодарение на Вашия професионализъм десетки русенски артисти обединяват усилията си, за да оставят своята творческа следа във времето“, се казва в написаното от Милков. Той пожелава на председателя на Дружеството на художниците здраве, сила и лично щастие.  

Експозицията ще може да бъде разгледана до 15-и декември и включва 64 картини. Около 30 от тях са пейзажи. Не липсват обаче натюрмортите и фигуралните композиции. Специално внимание е отделено на портрети на български възрожденци. Сред тях са Васил Левски, Ангел Кънчев и Христо Ботев.

Над 60% от картините не са показвани досега, а основният използван метод са маслените бои.