За срок до 24 часа е задържан габровец, нарушил заповед за домашно насилие. Сигналът е подаден в РУ Габрово на 19 ноември от 45-годишна жена. Отзовалият се на сигнала полицейски екип е установил, че 55-годишен мъж не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, издадена от Районен съд Габрово. По случая е образувано досъдебно производство . 

На 25 ноември отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени. Разкриването и изкореняването на дискриминацията, основана на пола, продължава да бъде приоритет за Европейския парламент. Чрез комисията по правата на жените (FEMM) и пленарните разисквания членовете на ЕП често обсъждат въздействието на социалните и икономическите промени върху жените. В пленарно разискване в четвъртък, 23 ноември, евродепутатите говориха за многото жени, които биват убивани всяка година в страните от ЕС, често от техните партньори или бивши партньори, и призоваха да бъдат преследвани повече извършители, като посочиха, че никое друго престъпление не е толкова широко разпространено и в същото време толкова игнорирано. Евродепутатите настояха също така изнасилването да се превърне в престъпление съгласно Директивата относно насилието над жени, както и в нея да се включи определение за изнасилване въз основа на липса на съгласие.

Тук можете да чуете запис на пленарните разисквания в ЕП (с превод на български език):

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/plenary-session_20231123-0900-PLENARY?seekTo=231123090146

На 25 ноември Младежки център – Габрово организира събитие, посветено на Международния ден за елиминиране на насилието над жени, наречено „Рисуваме женската сила и смелост“.  Мястото е Художествена галерия „Христо Цокев“, а началото е 11:00 часа.

Готовите творби ще бъдат включени в изложба и представени в различни институции.
Каузата има за цел да подкрепи жертвите на насилие, да информира обществото за проблема и да обедини повече хора в търсенето на решение.

В рисуването са поканени да се включат всички желаещи, а с участниците ще работят и ментори-художници, които ще помогнат в избистрянето на идеите и изобразяването им по най-добрия начин.

По отношение на организацията от Младежки център казват, че са осигурени материали за рисуване, но ако някой има своя концепция, за която му трябва нещо по-различно като техника и материали е свободен да си донесе и използва.