Нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, съобщи за румънския „Аджерпрес“ холандският евродепутат София ин'т Велд, координатор в Комисията по граждански свободи (LIBE) на Европейския парламент.

Демерджиев: Вратата към Шенген е широко отворена за България

Във вторник Европейският парламент прие с голямо мнозинство предложение за резолюция, с която призовава държавите-членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно пътуване без забавяне.

"За мое огромно съжаление, холандският парламент прие резолюция, в която се посочва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция, ние искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство, вие сте изпълнили необходимите критерии. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са против. Моята партия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген незабавно, но повечето партии в правителството не искат това", заяви София ин'т Велд.

ЕП обсъжда присъединяването на България и Румъния към Шенген

Холандските депутати искат от правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупция и организираната престъпност в двете страни, съобщи от своя страна „Romania Journal“.

В документа, приет от холандския парламент, се посочва, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в дадена страна от Шенгенското пространство, "могат да предизвикат сериозни проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната страна и следователно да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство".

Шолц: България, Румъния и Хърватия трябва да станат пълноправни членове на Шенген

В Нидерландия след парламентарните избори на 15-17 март 2021 г. беше подписано коалиционно споразумение за периода 2021-2025 г. между Либерално-консервативната партия (VVD, член на групата "Обнови Европа"), Партията на демократите 66 (D66, член на групата "Обнови Европа") , Християндемократическия призив (CDA, член на групата на ЕНП) и Християнския съюз (член на групата на ЕНП). На 10 януари т.г. беше съставено настоящото коалиционно правителство, ръководено от министър-председателя Марк Рюте (VVD).

Коментирайки приетата резолюция, министър-председателят на Румъния Николае Чука заяви, че приемането на резолюцията не е обезпокоително за него, тъй като Румъния е направила всичко необходимо, за да изпълни техническите изисквания за присъединяване, по-конкретно относно спазването на условията, свързани с върховенството на закона, корупцията и организираната престъпност. Той добави, че нидерландските служители могат да дойдат на посещение за установяване на фактите, ако смятат, че има проблеми.

Президентът: Ефективната охрана на външните ни граници е условие за присъединяването на България към Шенген

Понастоящем сред държавите-членки на ЕС само България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които не са членки на блока на ЕС (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн).

По-рано служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви на брифинг, че "вратата към Шенген за България е широко отворена". 

ЕК: Крайно време е България, Румъния и Хърватия да станат част от Шенген

По думите му това е вследствие на усилията, които е положило служебното правителство. 

"Единствената държава, останала донякъде скептична, е Нидерландия. Но аз вярвам, че при такава оценка в доклада, който чакаме на 21 октомври, отзивите ще са позитивни. Вярвам, че целта, която си поставихме, България да бъде приета в Шенгенското пространство през декември, ще бъде постигната", каза министърът в четвъртък.

Радев: Страната ни трябва незабавно да влезе в Шенген

По-рано през седмицата говорител на ЕК заяви, че България, Румъния и Хърватия са изпълнили условията за присъединяване към Шенген и е крайно време Съветът на ЕС да предприеме необходимите стъпки. 

Проверките, свързани с Шенген, са поверителни, поясни говорителят, попитан за оценките на проверяващите у нас и в Румъния, сред които бяха представители на ЕК и на държавите от ЕС. Комисията вече препоръча България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген, посочи говорителят.

ЕС може да гласува за приемането на България и Румъния в Шенген през декември

Припомняме и позоцията на президента Румен Радев, който заяви, че не може българите да бъдат втора категория европейци и да чакат унизително по всички контролно-пропускателни пунктове на Европа.

"Страната ни трябва незабавно да влезе в Шенген", категоричен бе той.

Според държавния глава от това, че страната ни е извън шенгенското пространство, губят бизнесът, туризмът и българските граждани.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм