Няма яснота за състоянието на Патриарх Неофит, съобщи NOVA. Припомняме, че в сряда Светият Синод публикува на сайта си информация, че българският Патриарх Неофит е приет във Военномедицинска академия. Той е с белодробно заболяване, уточняват от Църквата.

Информацията за неговото здравословно състояние е много строго пазена в тайна. По информация на източници на NOVA Патриархът е във ВМА от поне две седмици. Духовниците призоваха вярващите да се молят за здравето на Патриарха.

В 10:30 часа ще бъде отслужен молебен за здравето на Неофит в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет.

“Във връзка с множеството журналистически запитвания относно състоянието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, уведомяваме, че той наистина е хоспитализиран във Военномедицинска академия в град София с белодробно заболяване”. Това съобщи говорителят на Св. Синод на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

"Призоваваме всички православни християни усърдно да се молим за здравето на Негово Светейшество, за неговото бързо възстановяване, оздравяване и изписване от болничното заведение", каза още архиереят.

"Обични в Господа братя и сестри, Канцеларията на Светия Синод известява, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе хоспитализиран във Военномедицинска академия (ВМА) – гр. София, по повод на белодробно заболяване. Призоваваме клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква, както и да се приема за достоверна единствено информацията, обявена от Светия Синод на БПЦ-БП", пише в съобщението на Синода. 

Това не е първият път, в който Патриархът е хоспитализиран заради това заболяване.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм