Дигиталният номад се превърна в емблематичен герой на съвременната ера на дистанционната работа. Думите често предизвикват образа на професионален писател или технически работник с компютър, който се разхожда по улиците на живописен чуждестранен град или чука по клавиатурата в кафене на брега на морето. Те виждат света, срещат се с нови хора, работят в свободното си време, пишат от Би Би Си.

Дигиталните номади са много различни видове работници. Някои от тях са фрийлансъри или независими контрактори; други са предприемачи, които изграждат собствен бизнес; трети работят на пълен работен ден от разстояние за компании от цял свят. Някои от тях получават заплата, а други разчитат на временни доходи. Експертите твърдят, че голяма част от тези работници са бели якички и са добре образовани. 

Екскурзия в Европа за 1000 евро? Изкуствен интелект предлага 10 варианта

Както експертните данни, така и анекдотите показват, че броят на дигиталните номади се увеличава през последните няколко години, с огромен скок след появата на пандемията Covid-19. Трудно е да се определи точният брой на този тип работници, но според един доклад от 2022 г. на американската консултантска компания MBO partners броят на американските дигитални номади е отбелязал зашеметяващ ръст от 131% от 2019 г. насам, като тези самоопределящи се номади наброяват милиони работници. В други страни, където данните са по-малко достъпни, има много ресурси, които помагат на необвързаните работници да си проправят път по света.

Въпреки това все повече работници, които са опитали номадския начин на живот, съобщават, че зад изпълнените с копнеж за пътешествия публикации в Instagram и розовите блогове за пътувания реалността на този начин на живот не винаги е толкова бляскава. Въпреки че работниците, които са опитали този начин на живот, са имали много положителни страни, много от тях казват, че липсата на връзка се е отразила на психическото и физическото им здраве и дори са станали по-слаби в работата си.

В резултат на това някои номади са изоставили начина на живот - и гледката към плажа - зад гърба си. 

Как еволюира “хоум офисът”: От 70-те години до днес

През 2011 г. Лорън Джулиф напуска работата си в супермаркет в Обединеното кралство, за да види света. Тя стартира уебсайт за пътувания с цел да финансира приключенията си. За нейна изненада в рамките на една година тя започва да печели достатъчно, за да бъде дигитален номад. "За мен пътуването ми хареса. Мечтата ми винаги е била да видя колкото се може повече от света, така че след като веднъж превърнах тази мечта в реалност, бях решена никога да не я изоставям. Изследването на нови страни ме караше да се чувствам жива и почти всеки ден научавах толкова много - за новите култури и за себе си."

След пет години обаче вълнението от номадския начин на живот по света започва да отслабва. Джулиф, която сега е на 34 години, описва, че първоначално идиличното и мечтано пътуване се е превърнало в изтощително изпитание, от което тя отчаяно иска да избяга.

Животът и работата в движение имат непредвидени последици за психическото и физическото ѝ здраве. "Започнах да получавам ежедневни пристъпи на паника - които спираха само когато си представях, че имам дом", казва тя. Липсата на стабилна общност довежда до загуба на дългосрочни приятелства, което води до чувство на самота и депресия. Здравето на Джулиф пострадало, тъй като тя често преживявала хранителни отравяния и инфекции.

Кои ще са най-търсените и най-ненужните професии след 5 г.?

Без достъп до кухня или фитнес зала, тя казва, че начинът ѝ на живот е бил нездравословен, като в продължение на години е разчитала на храна от ресторант три пъти дневно, всеки ден. Личният ѝ живот също пострадал: "Нямах никакви хобита, защото беше твърде трудно да ги поддържам, докато живеех с раница на гърба си", добавя тя. 

Освен това поддържането на продуктивността в движение се оказва предизвикателство. Опитите да се справям с работата, да изследвам нови места и да се справям с често ненадеждните интернет връзки станаха твърде трудни. "Трудно ми беше да управлявам ефективно бизнеса си... работех, докато лежах в леглото, защото рядко имах достъп до бюро."

Точката на пречупване настъпва, когато пристъпите на паника, които тя приписва на номадския си начин на живот, я подтикват да си намери собствена квартира. След като се установява в Португалия и подписва договор за наем на апартамент, Джулиф вижда как доходите ѝ се утрояват в рамките на една година. Подобрението се дължи на постоянството, че е на едно място, а не пътува постоянно. Пристъпите на паника изчезнали, тя се присъединила към фитнес зала, започнала да приготвя здравословна храна и изградила солидна общност от приятели.

SpaceX изстрелва първата туристическа космическа станция през 2025 г.

Отказът от номадския начин на живот е трудно решение за Джулиф, тъй като тя е изградила своята идентичност около това да бъде дигитален номад на пълен работен ден. Всичко, което правеше, беше съсредоточено върху пътуването: водеше блог за пътувания, планираше бъдещи пътувания в свободното си време и имаше приятели, които бяха пътешественици. "Вземането на решение да спра беше трудно - казва тя, - доста се борих да разбера коя съм като човек, ако не пътувам на пълен работен ден.

Бевърли Томпсън, социолог от Sienna College, САЩ, която изследва цифровото номадство, казва, че много хора, избрали начина на живот на цифровите номади, не са били подготвени за недостатъците, отчасти защото общността често представя идеализиран образ чрез социалните медии и блоговете, скривайки отрицателните аспекти, като самота, проблеми с психичното здраве и финансови трудности. 

Макар че някои работници намират този начин за устойчив - особено тези, които печелят от начина си на живот в социалните медии, - номадството не е подходящо за всички, които се опитват да го практикуват.

"Вие сте напълно обвързани с това какъв паспорт имате. Трябва да имаш силен паспорт", казва Томпсън, като посочва, че по-слабите паспорти ограничават броя на държавите, в които човек може да пътува без туристическа виза.

Климатичните промени: 4 неща, които можете да направите за вашия въглероден отпечатък

Това се превръща в проблем за Дариус Фуру. Първите няколко месеца от живота му на дигитален номад били блажени. Той се наслаждавал на слънчевото време и палмите край плажа.

Но скоро осъзнал, че за да има подходяща дистанционна работа, се нуждае от домашна база. Когато започнал да търси дългосрочен апартамент, установил, че процесът не е толкова лесен, колкото очаквал, със сложни правни процедури и многомесечен график, с който не можел да се справи. Освен това се сблъскал с надутия пазар на жилища в районите на Малага и Марбея. Повишеното търсене е довело до повишаване на наемите, а липсват разпоредби, които да ограничават таксите, които агенциите за отдаване под наем могат да налагат. Той е изненадан от високите изисквания за депозит и такси за агенциите.

Климатът се превръща в заплаха за австралийските винари

"Не очаквах това", казва той. "Преместих се в Испания с мисълта, че разходите за живот ще бъдат по-ниски. Но се оказа, че е също толкова скъпо, колкото и в Нидерландия. По същество плащах премия за хубаво време." След по-малко от шест месеца в Испания Форо се връща в Нидерландия, планирайки живот, изпълнен със стабилност и целенасочено време, от които осъзнава, че се нуждае като писател и самостоятелен предприемач.

Разбира се, много хора продължават да се занимават с дигитален номадски начин на живот. Но както разкриват работниците, дори тези, които са в добра позиция да успеят, се сблъскват с предизвикателствата да запазят продуктивността, здравето и личните си взаимоотношения, докато са постоянно в движение. И въпреки че броят на дигиталните номади се е увеличил през последните години, според някои данни той все още е малък процент от работниците в световен мащаб и обикновено се концентрира в няколко държави с привилегировани паспорти.

"Това няма да спре", казва Томпсън за тази тенденция. "По-младите хора може би ще прекарат няколко години в опити да бъдат дигитални номади. Но като цяло все повече хора виждат реалността на този начин на живот. Междувременно работодателите искат служителите да се върнат в офиса. Така че тенденцията ще продължи да се развива, но може и да се забави."

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм