Окръжният съд във Варна отказа да пусне от ареста Станимир Р., който е обвинен за убийството на 45-годишния германец Александер Ш. Неговото тяло бе намерено през лятото на миналата година в района на „Златни пясъци”. Като подбудител на престъплението е обвинена приятелката на жертвата Агнес Т.

44-годишната жена, която е родена в Азербайджан, и Станимир Р. се запознали в Германия. Там роденият в Генерал Тошево българин работел като автомонтьор, а счетоводителката Агнес му била клиентка. Тя му обещала 20 хиляди евро, ако ликвидира мъжа й.

Семейството пристигнало на почивка в България и на 8 юли 2022 г. германският турист бе намерен удушен в курорта „Златни пясъци”. При задържането на Станимир у него бяха открити 10 хиляди евро. Българинът твърди, че Агнес му е дала парите за ремонт на колата и́.

Защитникът на Станимир изтъкна, че по делото не се събират нови доказателства и липсва опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. Освен това имал многочленно семейство, за което трябвало да се грижи, както и здравословни проблеми.

От прокуратурата посочиха, че този месец са пристигнали значителни по обем доказателствени материали от германските власти. Те са получени в резултат на изпратена до тях Европейска заповед за разследване, като предстои документите за бъдат преведени и приобщени към производството.

Според съда не е намалял рискът от укриване или извършване на престъпление. Представените справки от следствения арест и медицински документи не подкрепят твърденията за обостряне на заболяването на обвиняемия. Според съда по делото се е работило ритмично до момента на изпращането на Европейската заповед за разследване.

За умишлено убийство, наказанието в НК е от 15 до 20 години „лишавана от свобода“, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.