Имате ли чекмедже или кутия със стари телефони някъде в килера? Въпреки че понякога ви обзема носталгия, когато ги разглеждате, тези телефони са истинска опасност, тъй като могат да се запалят.

3D камера с очи на насекоми открива скрити обекти

Всички имаме стари телефони с Android, таблети или лаптопи, които често не се оказват в кошчето, а в кутия или чекмедже в килера или на тавана. За разлика от играчките, с които сте си играли като малки обаче, съвременните джаджи са по-опасни за съхранение, защото има вероятност да се запалят.

Porsche и Pixar създадоха версия на автомобил, вдъхновен от анимиран герой (видео)

Литиево-йонните батерии, използвани от тези устройства, са страхотни по много причини: те са малки, съхраняват много енергия и са леки. Самото съхраняване на много енергия в малко пространство обаче представлява потенциален риск, тъй като с напредване на времето има шанс да се разградят и да причинят пожар. 

Хората прекарват най-много време в YouTube

За разлика от батериите на играчките, които текат и причиняват хаос и корозия, литиево-йонните батерии се надуват, поради газове, образувани в резултат на химични реакции, които могат да ги превърнат в истинска гореща топка.

Разбира се, това не означава, че вашият стар MP3 плейър или iPhone 4 ще бъде повод за паника, защото подобно самозапалване не се случва често, но има някои неща, които трябва да направите, за да предотвратите подобни неща.

Мъск обяви условия за обновяване на сделката за Twitter

Отървете се от джаджи, които не използвате

Въпреки че това може да звучи малко грубо за някои от нас, които са сантиментално привързани към джаджите и които пазят кутиите с всички кабели и аксесоари в оригиналното им състояние в продължение на векове, това може да не е най-добрата идея. Дайте ги на някого, който има нужда от тях или просто ги изхвърлете. Можете да запазите стария си телефон за известно време като резервен, но ако не ви трябва, няма много разумни причини да ги държите наоколо. Дали ще го продадете, подарите или изхвърлите зависи от вас, но не се превръщайте в музей на стари телефони.

За пръв път „Мета“ с по-ниска печалба

Същото е и с таблетите и лаптопите. Когато купувате нов, ако забележите, че никой не използва стария таблет, вероятно имате роднина, когото можете да зарадвате с джаджа, която не ви е необходима. Всичко е по-добре от това да ги оставите да лежат забравени. Ако имат литиево-йонна батерия и не ги използвате, време е да си намерят нов дом.

Високопоставени служители на ЕС са хакнати с Pegasus

Зареждайте ги правилно

Ако все пак настоявате да съхранявате електрониката си, тогава е най-добре да я поддържате достатъчно заредена, за да поддържате интегралните схеми в оптимално състояние. Препоръките на производителя обикновено варират, но приблизително би било най-добре да поддържате батериите си на 40-60% заряд. Тук не е толкова важен точният процент, а че батерията е заредена до около половината от капацитета си.

Нов закон за научните изследвания и иновациите

Когато устройствата са изключени, литиево-йонните батерии се изтощават много бавно, но не пречи да поставите напомняне в календара си да ги зареждате всяка година.

Правилно съхранение

Тези джаджи, от които няма да се отървете, определено трябва да имат подходящо място и условия за съхранение. Точно както съхранявате други неща в килера, вашите джаджи се съхраняват най-добре на хладно и сухо място.

САЩ ще похарчат 1,3 милиарда долара за система от сателити за проследяване на хиперзвукови ракети

Можете да изберете метална кутия, която се затваря добре, с пакет силикагел вътре, само за да поддържате влажността под контрол. От друга страна, ако наистина не ги пазите по някаква специална причина, може би е време да преосмислите дали изобщо трябва да ги пазите.

Поглеждайте ги от време на време

Една от най-големите грешки, които хората правят с джаджите си, е да ги забравят, а след това, когато стигнат до тях, забелязват, че батериите са издути. Ако вече искате да съхраните носталгията под формата на стара техника, задължително трябва да а проверявате. Веднъж на два месеца е напълно окей. След това обърнете внимание на кутията и батерията, за да можете да забележите признаците на подуване на батерията на ранен етап.

Apple съкращава служители и заплати

Ако забележите признаци на подуване на батерията, не забравяйте да извадите батерията или ако не можете, занесете телефона в сервизен център, за да може това да бъде направено от професионалисти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм