Закон за насърчаване на научните изследвания и на иновациите ще стимулира инвестициите на частния сектор в приложни научни изследвания. Той ще регламентира връзката между научната общност и бизнеса, трансфера на знания и технологии, както и привличането на експерти във висшите училища и научните организации.

Лорер подписа меморандума с Amazon

Новият закон ще въведе единен модел на интелектуална собственост, възникнала при изпълнението на научни проекти, финансирани с публични средства. Нормативният акт ще замени сега действащия Закон за насърчаване на научните изследвания.

Една от целите е средствата за наука да се използват по-ефективно, като се обвържат с постигането на резултати, както от фундаменталните, така и от приложните изследвания, поясниха от МОН.

Концепцията за закона е публикувана за обществено обсъждане на сайта на просветното ведомство. Становища по нея могат да се изпращат до 25 август включително.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм