На 10-ти ноември, Симфониета-Враца посреща именитата цигуларка Анна Фурнаджиева, концертмайстор на Държавна опера Варна и диригента Дерек Глийсън, любимец на врачанската публика и оркестър, добре познат от успешните си концерти на наша сцена.

В програмата на „Настроения в сол минор“ в четвъртък от 19.00ч. са включени: А. Брукнер – Увертюра в сол минор; С. Прокофиев – Концерт за цигулка № 2; Е. Лало – Симфония в сол минор.

През есента на 1862 г. Брукнер създава своята великолепна Увертюра в сол минор. Тя е петата му оркестрова композиция като преди това написва Четири оркестрови пиеси (Марш в ре минор и три пиеси за оркестър).

Първата версия на увертюрата е завършена през декември 1862 г. а оконачателната е от 1863г. в която Брукнер оформя крайния вариант на кодата.

Оригиналният ръкопис се съхранява в архива Абатството Кермс Мюнстер, но за съжаление липсва цял лист. Увертюрата е публикувана за първи път през 1921 г. а премиерата й е през есента на същата година.

Билети, абонаментни карти и книжки с програмата на Симфониета-Враца до края на годината, можете да закупите в Билетен център "Гъбката" (до х-л "Хемус"), тел. 0896718303, 0899827060.