Един от последните епизоди на "Стани богат" ще бъде запомнен като едно от най-силните и трогателни предавания благодарение на историята на Янка Морчева, пише "Булевард Бългрия".

“Нашето дете е живо, защото живее в трима човека“. История за каузата на донорството

Жената от великотърновското село Леденик разказа, че причината да участва в играта е желанието ѝ да събере пари за паметна плоча на своя покоен внук и да отправи призив в подкрепа на донорството на органи.

Възможна ли е мисията за трансплантиране на изкуствено сърце

21-годишният ѝ внук е изпаднал в мозъчна смърт на 7 март 2022 г. Семейството е решило да дари органите му и така лекарите успяват да спасят живота на трима нуждаещи се пациенти.

"Дойдох тук, за да можем да му направим паметна плоча - достойна като за ангелче. Но въпреки че на гроба му ще има плоча, аз знам, че нашето дете е живо. Живо е, защото живее в трима човека. Зная само едно: когато прегърна някой от тях, аз ще прегърна него", каза още Янка Морчева.

Отнеха бебе от родителите му, защото държат на неваксиниран кръводарител

"Защо когато органите на човек са в състояние да спасят друг, близките му не го оставят да живее в някого? Така разбирам аз Възкръсването. Не да чакаме някога ние да възкръснем", каза още възрастната жена.

Тя изрази благодарност както към предаването, така и към публиката за помощта и изрази надежда, че повече хора ще разберат, че "трябва така да постъпваме - умно, разумно, по човешки".

Близнаци се родиха от ембриони, замразени преди 30 години (видео и снимки)

"Нима лекарите не вършат същото? Пожарникарите спасяват живот. Спасителите спасяват живот. Нима ние, обикновените хора, не можем да направим това, когато имаме възможност? Можем. Просто се иска да си преглътнем сълзите, сърцето ни да подейства по друг начин. Да послушаме разума. И да постъпим правилно", каза още тя.

Морчева е работила като библиотекар и организатор на читалищна дейност.

22-годишен състезател спаси пет живота след смъртта си

Тя успя да стигне до печалба от 3000 лв. с отговорите на въпросите в състезанието.

Проблемът с липсата на донори и нуждата от насърчаване на трансплантациите е от особено голямо значение в България. Листата на чакащите за животоспасяващи операции в страната е толкова дълга, че обрича голяма част от пациентите.

Донорска ситуация във Варна спаси два живота

В същото време - потенциалните донори, т.е. хора в мозъчна смърт с годни за трансплантация органи, не са малко. Но не се идентифицират навреме, или близките им не се съгласяват да ги дарят.

България е на последно място в ЕС по донори на глава от населението - по-малко от 3 на 1 млн. души, при 18.4 на милион в останалите страни от съюза.

Две българки са арестувани в Истанбул по подозрения в търговия с органи

Причините за този проблем са свързани не само с колебанията на близките, но и с липсата на добра организация между болниците в страната и донорските бази.

Ковид-пандемията също се отрази негативно - през 2020 г. имаше само 4 донорски ситуации за цяла година, а през 2021 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм