Бебета близнаци се родиха в американския щат Тенеси от ембриони, замразени преди повече от 30 години.

Смята се, че това е нов рекорд за най-дълго замразени ембриони, довели до успешно раждане.

Те са били съхранявани при около -128°C в течен азот от 22 април 1992 г.

Американка роди две двойки близнаци наведнъж

Рейчъл Риджуей от Орегон, майка на четири деца, роди близнаците на 31-ви октомври. Бащата, Филип Риджуей, каза, че е "умопомрачително".

Снимка: БГНЕС

Лидия Ан и Тимъти Роналд Риджуей вероятно са поставили нов рекорд, според Националния център за даряване на ембриони (NEDC). Организацията твърди, че е помогнала за раждането на повече от 1200 бебета от дарени ембриони.

Предишният рекорд беше на Моли Гибсън, родена през 2020 г. от ембрион, който е бил замразен почти 27 години.

Снимка: БГНЕС

"Решението... да се осиновят тези ембриони трябва да успокои пациентите, които се чудят дали някой би искал да осинови ембрионите, които са създадени преди 5, 10, 20 години", каза д-р Джон Дейвид Гордън, извършил трансфера на ембрионите.

Колко ще са детските надбавки и майчинството, ако няма бюджет

Ембрионите близнаци са били създадени за анонимна семейна двойка. Мъжът е бил на около 50 години и според съобщенията е разчитал на 34-годишен донор.

Снимка: БГНЕС

Те са били съхранявани в лаборатория за плодовитост на западния бряг на САЩ до 2007 г., когато двойката ги дарила на NEDC в Ноксвил, Тенеси, за да ги използва друга двойка.

Намериха изоставено бебе на улица в Айтос

В изявление NEDC заявиха, че се надяват новината да "насърчи други да изпитат сами благословията на осиновяването на ембриони".

Превод: Илина Стоянова

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм