На 10.05.2022г. около 09.30 часа постъпил сигнал до ОДМВР- Русе, че от товарен автомобил „Скания“ с русенска регистрация, движещ се по бул.“България“, са се разпилели на пътното платно неукрепени и непокрити отпадъчни материали /чували с шивашки платове и памучни вати/. Поради това полицейски служители отишли на място, констатирали 5-6 чувала с отпадъчни шивашки материали на пътя и, след като ги отстранили, за да не станат повод за настъпване на ПТП, отишли до близко намиращото се депо за отпадъци. Там установили натоварения с този вид материали камион. На водача му, 54-годишния Н. С., съставили акт, който бил подписан без възражения. Впоследствие било издадено и наказателното постановление, което в законовия срок било обжалвано с мотива, че от товара се било откъснало само малко парче дунапрен.

От разпита на актосъставителя и приложените по делото снимки, Районен съд – Русе е счел нарушението за безспорно установено и правилно квалифицирано. Според съда, жалбоподателят е извършил деянието умишлено, тъй като в качеството си на водач на МПС е бил длъжен да знае, че следва да укрепи по подходящ начин превозваните от него отпадъчни материали, но не го е сторил. Наложеното наказание глоба в размер на 1000 лв. е било законосъобразно и единствено възможно, съгласно посочената разпоредба.

Касационната инстанция е споделила напълно правните изводи на Районен съд – Русе, поради което е оставила това решение в сила и то вече е окончателно.

Закон за движение по пътищата Чл. 177. (4): Който управлява пътно превозно средство с неукрепен товар в нарушение на изискванията на наредбата по чл. 127, ал. 4, се наказва с глоба от:

2. хиляда лева - при констатирани значителни неизправности при укрепването на товара;