С наложено наказание Районна прокуратура – Враца приключи дело за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК – противозаконно подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона.

     В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за виновността на Г.Д.

На 07.12.2023 г. на околовръстен път на гр. Враца Г.Д. подпомогнал 30 граждани от Сирия, Ирак и Мароко да преминават през територията на България в нарушение на Закона за чужденците. Обвиняемият ги превозвал със собствения си товарен автомобил.

Откритите в управляваното от Г.Д. превозно средство мигранти не притежавали редовни документи за задгранично пътуване или други заместващи ги документи, както и виза. Сред тях e имало малолетни и непълнолетни лица.

С определение на съда на обвиняемия Г.Д. е наложено наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 3000 лева.

В полза на държава е отнета вещта, принадлежала на виновния и послужила за извършване на престъплението - товарен автомобил, марка „Мерцедес“, модел „Спринтер“.