България отново избира парламент. За пети път за последните две години гласуваме за народни представители, като четвърти път вотът е предсрочен.

Гласуването днес ще определи кои ще са новите 240 депутати в бъдещото 49-о Народно събрание. 

В изборите днес участват 22 политически формации - 15 партии и 7 коалиции. За сравнение, на миналите избори от 2 октомври в надпреварата участваха 29 политически сили – 23 партии и 6 коалиции.

10 000 СИК са извършили успешен тест на процеса по видеонаблюдение и видеозаснемане

В бюлетината, независимо дали тя е хартиена, или електронна на екрана на машината за гласуване, съществува и опцията „не подкрепям никого”. 

Освен за партия или коалиция, избирателите имат право да изразят предпочитание и за конкретен кандидат в листата на политическата сила, за която гласуват. Това е т.нар. преференция, която може да размести позициите и да изпрати в Народното събрание кандидат, който е бил назад в съставения списък.Ако не е посочено предпочитание, гласът отива за първия в листата. 

Българите в чужбина ще могат да гласуват в 737 секции в 61 държави. В 245 от секциите зад граница ще се гласува с машини. Изборният ден започва в 7 часа и завършва в 20 часа.

Що е то екзитпол?

Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но с максимум един час - до 21.00 ч. Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20.00 часа.

По закон ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на депутатските мандати за партиите и коалициите не по-късно от 4 дни след изборния ден, т.е. до 6 април. Имената на избраните народни представители следва да бъдат обявени до 9 април. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм