Самолетните катастрофи са най-трагичните от всички транспортни произшествия, поради големия брой хора на борда, пише Cartoskill. Една самолетна катастрофа може да убие до четиристотин или петстотин пъти повече хора, отколкото автомобилна катастрофа, а когато самолет падне, това може да разтърси цяла нация из основи. По-долу са изброени десетте най-смъртоносни въздушни произшествия в историята и въздействието, което те оказват върху авиационната индустрия и върху света като цяло.

„Лети, момиче! Ти го можеш“: Стюардеса от разбилия се самолет с последни кадри (видео)

1. Най-смъртоносният инцидент в историята на авиацията

Полет 1736 на Pan Am и полет 4805 на KLM 

Местоположение: Тенерифе, Канарски острови

Дата на инцидента: 27 март 1977 г.

Общо смъртни случаи: 583

На 27 март 1977 г. два пътнически самолета Боинг 747 се сблъскват на пистата на летище Лос Родеос (сега летище Тенерифе Север), на испанския остров Тенерифе, Канарските острови. При катастрофата загинаха 583 души, което я прави най-смъртоносният инцидент в историята на авиацията. В резултат на сложното взаимодействие на организационни влияния, условия на околната среда и опасни действия, довели до тази злополука със самолета, бедствието в Тенерифе послужи като учебникарски пример за преглед на процесите и рамките, използвани при разследването на авиационни злополуки и предотвратяването на инциденти.

Съпругът на жена пилот от трагедията в Непал е загинал в самолетна катастрофа преди 16 години (снимки)

Снимка: Getty Images

2. Най- тежкият инцидент при вътрешен полет

Полет 123 на Japan Airlines

Местоположение: Уено, Япония

Дата на инцидента: 12 август 1985 г.

Общо смъртни случаи: 520

Полетът на Japan Airlines беше редовен вътрешен пътнически полет от летище Ханеда в Токио до международно летище Осака, Япония. В понеделник, 12 август 1985 г., Boeing 747SR, опериращ по този маршрут, претърпя експлозивна декомпресия 12 минути след началото на полета и 32 минути по-късно се разби в два хребета на планината Такамагахара в Уено, префектура Гунма, на 100 километра от Токио. Мястото на катастрофата е на хребета Осутака, близо до планината Осутака.

„Последни минути живот“: Смразяващи кадри от падащия самолет в Непал (видео и снимки)

Снимка: Japan Airlines

3. Най-смъртоносният сблъсък във въздуха 

Полет 763 на Саудитска Арабия и полет 1907 на Казахстанските авиолинии

Местоположение: Charkhi Dadri, Индия

Дата на инцидента: 12 ноември 1996 г.

Общо смъртни случаи: 349

Сблъсъкът във въздуха с Charkhi Dadri се случва на 12 ноември 1996 г. над село Charkhi Dadri, западно от Ню Делхи, Индия. Замесените самолети са Boeing 747-100B на Saudi Arabian Airlines на път от Делхи до Дахран, Саудитска Арабия, и Ilyushin Il-76 на Казахстанските авиолинии на път от Чимкент, Казахстан, за Делхи. При катастрофата загинаха всичките 349 души на борда на двата самолета, което го направи най-смъртоносният сблъсък във въздуха в света, най-смъртоносният авиационен инцидент, случил се в Индия, и третият най-смъртоносен авиационен инцидент в историята на авиацията.

Самолет се разби в Румъния, има загинали

Снимка: Getty Images

4. Фатален инцидент поради грешка в конструкцията на самолета

Полет 981 на Turkish Airlines

Местоположение: Fontaine-Chaalis, Франция

Дата на инцидента: 03 март 1974 г.

Общо смъртни случаи: 346

Полет 981 на Turkish Airlines беше редовен полет от летище Йешилкьой в Истанбул до летище Хийтроу в Лондон с междинно кацане в Париж на летище Орли. На 3 март 1974 г. McDonnell Douglas DC-10, управляващ полета, се разбива в гората Ermenonville край Париж, убивайки всички 346 души на борда. По онова време това беше най-смъртоносната самолетна катастрофа в историята на авиацията. Тя все още остава четвъртата най-смъртоносна самолетна катастрофа в историята на авиацията, втората най-смъртоносна без оцелели и най-смъртоносната самолетна катастрофа без оцелели и втората най-тежка авиационна катастрофа в Европа.

Откриха всички тела и черната кутия на разбилия се в Непал самолет

Снимка: Getty Images

5. Първата бомбардировка в историята на авиацията

Полет 182 на Air India

Местоположение: Атлантически океан

Дата на инцидента: 23 юни 1985 г.

Общо смъртни случаи: 329

Полет 182 на Air India беше полет по маршрута Ванкувър–Торонто–Монреал–Лондон–Делхи. На 23 юни 1985 г. Boeing 747-237B, обслужващ полета, е унищожен от бомба на височина 9 400 метра. Той се разбива в Атлантическия океан, докато лети в ирландското въздушно пространство. Това беше първата бомбардировка на ""Джъмбо джет 747". Общо 329 души бяха убити, включително 268 канадски граждани, 27 британски граждани и 24 индийски граждани. Инцидентът е най-голямото масово убийство в историята на Канада. Това беше най-смъртоносната терористична атака със самолет до атентатите от 11 септември 2001 г. Това е и най-смъртоносната авиационна бомба. Бомбардировката на Air India 182 се случи по същото време като бомбата на летище Нарита. Разследващите смятат, че двата заговора са свързани и че отговорните са имали за цел двоен атентат. Бомбата в Нарита обаче избухва, преди да успее да бъде натоварена на самолета.

Най-малко 14 загинали в самолетната катастрофа в Непал

Снимка; Getty Images

6. Най-смъртоносната авиационна катастрофа, която не включва катастрофа при удар или разпадане по време на полет

Саудитски полет 163

Местоположение: Рияд, Саудитска Арабия

Дата на инцидента: 19 август 1980 г.

Общо смъртни случаи: 301

Саудитски полет 163 е редовен пътнически полет на Саудитска Арабия, който се запалва след излитане от международното летище Рияд (сега въздушна база Рияд) на път за Джеда, Саудитска Арабия на 19 август 1980 г. Всичките 287 пътници и 14 членове на екипажа на борда загиват от задушаване, след като самолетът направил успешно аварийно кацане в Рияд. По това време инцидентът беше втората най-смъртоносна катастрофа с единичен самолет в историята след полет 981 на Turkish Airlines. Това е шестата най-смъртоносна катастрофа със самолет като цяло.

Откриха останките на изчезналия самолет в Непал (снимка)

Снимка: The Bureau of Aircraft Accidents Archives

7. Най-фаталната стрелба по самолет

Полет 17 на Malaysia Airlines

Местоположение: близо до Храбово, Донецка област

Дата на инцидента: 17 юли 2014 г.

Общо смъртни случаи: 298

Полет 17 на Malaysia Airlines беше редовен пътнически полет от Амстердам до Куала Лумпур, който беше свален на 17 юли 2014 г., докато летеше над Източна Украйна, убивайки всички 283 пътници и 15 членове на екипажа на борда. Контактът със самолета, Boeing 777-200ER, беше загубен на около 50 км от украинско-руската граница и останките от самолета се приземиха близо до Торез в Донецка област, Украйна, на 40 км от границата. Катастрофата е станала в район, контролиран от Народното опълчение на Донбас по време на битката в Шахтарски район, част от продължаващата война в Донбас. 

Катастрофа с пътнически самолет в Непал

Снимка: Getty Images

8. Сваляне на самолет по погрешка от американския флот

Полет 655 на Iran Air

Местоположение: Ормузкия пролив, край Шиб Дераз

Дата на инцидента: 03 юли 1988 г.

Общо смъртни случаи: 290

Полет 655 на Iran Air беше пътнически полет на Iran Air от Техеран до Дубай. На 3 юли 1988 г. самолетът, работещ по този маршрут, е свален от ракетния крайцер на ВМС на САЩ USS Vincennes под командването на Уилям К. Роджърс III. Инцидентът е станал в иранското въздушно пространство, над териториалните води на Иран в Персийския залив и по обичайната траектория на полета. Самолетът, Airbus A300 B2-203, беше унищожен от ракети земя-въздух SM-2MR, изстреляни от Венсен. Всички 290 души на борда загинаха. Крайцерът Vincennes е навлязъл в териториалните води на Иран, след като един от хеликоптерите му е открил предупредителен огън от ирански моторни лодки, опериращи в териториалните граници на Иран. Според правителството на Съединените щати екипажът неправилно е идентифицирал иранския Airbus A300 като атакуващ изтребител F-14A Tomcat, самолет, произведен в Съединените щати и експлоатиран по това време само от две сили в света, ВМС на Съединените щати и Военновъздушните сили на Ислямска република Иран. Докато иранските F-14 са били доставени от производителя Grumman в конфигурация въздух-въздух едва през 70-те години на миналия век, екипажът на Vincennes е бил информиран при влизане в региона, че иранските F-14 носят неуправляеми бомби, както и ракети Maverick и неуправляеми ракети. Екипажът на Vincennes направи десет опита да се свърже с екипажа на полета на военни и граждански радиочестоти, но не получи отговор. Международната организация за гражданска авиация заяви, че екипажът е трябвало да следи гражданската честота. През 1996 г. Съединените щати и Иран постигнаха споразумение в Международния съд, което включва изявлението... "Съединените щати признаха въздушния инцидент от 3 юли 1988 г. за ужасна човешка трагедия и изразиха дълбоко съжаление относно загубата на животи, причинена от инцидента“. Като част от споразумението Съединените щати не признаха правна отговорност или официално се извиниха на Иран, но се съгласиха да платят на база ex gratia 61,8 милиона щатски долара, което възлиза на 213 103,45 долара на пътник, като компенсация на семействата на иранските жертви.

Трима загинали при катастрофа на туристически самолет във Франция

Снимка: Getty Images

9. Предполагаем сблъсък във въздуха с членове на Ислямската революционна гвардия

Инцидент с ирански военен Ил-76

Местоположение: близо до Керман, Иран

Дата на инцидента: 19 февруари 2003 г.

Общо смъртни случаи: 275

Катастрофата на Иран Ил-76 през 2003 г. се случи на 19 февруари 2003 г., когато Илюшин Ил-76 се разби в планински терен близо до Керман в Иран. Самолетът на аерокосмическите сили на армията на пазителите на ислямската революция, летеше от Захедан до Керман, когато се разби на 35 километра югоизточно от Керман. Самолетът е превозвал членове на Ислямската революционна гвардия, специална сила, която е независима от иранската армия, на неизвестна мисия.

Всички 132-ма пътници на разбилия се в Китай самолет са мъртви

Снимка: Twitter

10. Най-смъртоносният авиационен инцидент в САЩ

Полет 191 на American Airlines

Местоположение: Дес Плейнс, САЩ

Дата на инцидента: 25 май 1979 г.

Общо смъртни случаи: 273

Полет 191 на American Airlines беше редовен пътнически полет, изпълняван от American Airlines от международното летище O'Hare в Чикаго до международното летище в Лос Анджелис. McDonnell Douglas DC-10-10, използван за този полет на 25 май 1979 г., се разбива моменти след излитане от Чикаго. Всички 258 пътници и 13 членове на екипажа на борда са загинали, заедно с двама души на земята. Това е най-смъртоносният авиационен инцидент, случвал се в Съединените щати.

Открита е черната кутия на разбилия се Боинг 737 в Китай

Снимка: Кадър от видео

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм