Непалските спасители откриха мястото на катастрофата на изчезналия пътнически самолет, който падна с 22 души на борда, съобщиха военните.

Катастрофа с пътнически самолет в Непал

"Спасителни екипи са локализирали останките на самолета и са споделили снимка. Допълнителни екипи се отправят към мястото на катастрофата, за да можем да получим подробности", заяви говорителят на непалската армия Нараян Силвал пред АФП.

Снимка: Nepal Army

Операцията по издирването бе подновена тази сутрин, след като спасителите работа след падането на нощта вчера.

На борда на самолета Twin Otter, собственост на непалския превозвач Tara Air, е имало 19 пътници и трима членове на екипажа, съобщи за АФП говорителят на авиокомпанията Сударшан Бартаула. Сред пътниците имало двама германци и четирима индийци, а останалите били непалци.

Преди да бъдат открити останките, говорителят на летище Покхара Дев Радж Субеди заяви, че спасителните хеликоптери и армейските части на земята са прехвърлили търсенето си към предполагаемото място на катастрофата.

"Операцията по издирването е възобновена... Не се наблюдава значително подобрение на времето. Два хеликоптера са излетели към района, но все още не са успели да кацнат", каза той.

Субеди каза, че са проследили GPS, мобилни и сателитни сигнали до мястото.

Самолетът е излетял от западния град Покхара за Джомсом в неделя в 9:55 ч. (0410 GMT), но контролът на въздушното движение е загубил връзка с екипажа само след 15 минути, съобщиха от авиокомпанията.

Джомсом е популярна дестинация за трекинг в Хималаите, на около 20 минути със самолет от Покхара, който се намира на 200 км западно от столицата Катманду.

Tara Air е дъщерно дружество на Yeti Airlines - частен вътрешен превозвач, който обслужва много отдалечени дестинации в Непал.

Въздушната индустрия на Непал процъфтява през последните години, като превозва стоки и хора между труднодостъпни райони, както и чуждестранни туристи и алпинисти. Но тя отдавна страда от лошата си слава заради липсата на безопасност поради недостатъчно обучение на пилотите.

Европейският съюз забрани на всички непалски авиокомпании да влизат във въздушното му пространство от съображения за сигурност.

Хималайската страна има и някои от най-отдалечените и трудни писти в света, обградени от заснежени върхове с подходи, които представляват предизвикателство дори за опитни пилоти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм